Радна посета ЕКИП-у

29.03.2022

Представници Управног одбора и руководства РАТЕЛ-а одржали су заједнички састанак  са члановима Савјета Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност Црне Горе (ЕКИП), у Подгорици, на тему пројеката и активности који су планиране да се реализују током ове године, а разменили су и податке о  стању на тржиштима електронских комуникација и поштанских услуга. О резултатима рада оба регулаторна тела у име ЕКИП-a говорили су Бранко Ковијанић, председник Савјета ЕКИП-а, Дарко Гргуровић, извршни директор ЕКИП-а, а у име РАТЕЛ-а директор Драган Пејовић. Помоћници извршног директора ЕКИП-а Павле Мијушковић и Борис Јеврић су детаљно презентовали степен развоја широкопојасних сервиса и припремне активности за имплементацију 5G мрежа у Црној Гори.

Заједнички је закључено да питање увођења 5G технологије превазилази надлежности и могућности националних регулаторних тела и оператора, те да је за њихову правовремену имплементацију неопходно укључивање и синергија и осталих субјеката: министарстава, других државних институција, локалне самоуправе, ИКТ заједнице и индустрије, како би се отклониле баријере  везане за питања изградње и постављања значајно гушће мреже базних станица.

Представници РАТЕЛ-а су посетили и контролно-мерни центар на Дајбабској Гори у Подгорици и том приликом им је презентован ЕКИП-ов систем за мониторинг радиофреквенцијског спектра.

Закључено је да су ови видови студијских посета и размене искустава веома значајни за јачање административних капацитета регулаторних тела и да их треба практиковати по темама које су од интереса за обе државе.