Одржана Национална сајбер конференција ”Будимо сајбер свесни”

31.10.2022

Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ), као Национални ЦЕРТ, организовала је Националну сајбер конференцију, у оквиру кампање ”Будимо сајбер свесни”.  

У уводном обраћању присутне је поздравио директор РАТЕЛ-а, Драган Пејовић, и указао на посвећеност РАТЕЛ-а обезбеђивању стручног кадра и одговарајућих система за откривање сајбер претњи, координацију инцидената и размену информација. Истекао је да је циљ конференције којом се обележава месец информационе безбедности: унапређење институционалних, техничких и оперативних капацитета, као и да се унапређење ових капацитета постиже побољшањем сарадње и размене информација о сајбер претњама, адекватном заштитом критичне информационе инфраструктуре и јачањем јавно-приватног партнерства.

У уводном делу конференције говорили су и Милан Војводић, представник Министарства информисања и телекомуникација, Михајло Андрејић, представник Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, Дејан Ђукић, директор Фондације ”Регистар националног интернет домена Србије” (РНИДС),  а др Марко Крстић, руководилац службе за информациону безбедност и послове Националног ЦЕРТ-а, имао је презентацију о надлежностима, активностима и будућим плановима Националног ЦЕРТ-а.

У наставку конференције одржане су панел дискусије на најактуелније теме: Сајбер отпорност – како је унапредити?, Заштита критичне инфраструктуре од сајбер напада и Сајбер безбедност из угла приватног сектора.

Паралелно са панел дискусијама, одржане су радионице за медије и за мала и средња предузећа.

На радионици за медије презентована су актуелна дешавања у сајбер простору, преглед активности Националног ЦЕРТ-а у претходној години, као и савети и препоруке који треба да им помогну да идентификују сајбер претњу и да адекватно реагују уколико посумњају да су мета напада.

Радионица за мала и средња предузећа, организована у сарадњи са организацијом DCAF (Geneva Centre for Security Sector Governance), била је посвећена спровођењу мера заштите и начинима провере безбедности ИКТ система, као и саветима и препорукама за ефикасно унапређење информационе безбедности. 

Национални ЦЕРТ је омогућио непосредно повезивање и размену знања и искуства у области информационе безбедности између домаћих стручњака из јавног и приватног сектора и на тај начин допринео подизању свести о значају информационе безбедности.