РАДНА ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА ЕКИП-А

31.10.2022

Београд, 27. октобар - Представници Управног одбора и руководства РАТЕЛ-а одржали су  заједнички састанак  са делом чланова Савјета и руководства Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност Црне Горе (ЕКИП), на тему актуелних пројеката из области поштанских услуга и електронских комуникација, као и активности у вези са њиховом реализацијом.

Након поздравних говора директора РАТЕЛ-а, Драгана Пејовића, и извршног директора ЕКИП-а, Дарка Гргуровића, уследила је презентација директора Сектора за поштанске услуге, Љубомира Остојића, на тему развојних пројеката везаних за унапређење конкуренције на тржишту поштанских услуга. На порталу https://www.ceneusluga.rs/ присутнима су приказане могућности за поређење цена основних услуга поштанских оператора који обављају експрес и курирске услуге. У циљу унапређења квалитета доступности поштанске мреже у фази пријема и уручења поштанских пошиљака, представљен је ГИС портал за приказ просторних података о локацијама пословница, пакетомата и територије доставе поштанских оператора. У погледу мерења квалитета преноса пошиљака са експрес услугом, приказане су активности на пољу снимања и анализе параметара квалитета пружања ових услуга код 5 највећих поштанских оператора.

Даље, у области електронских комуникација, Мирјана Марчета, руководилац Службе за контролу, представила је преглед РАТЕЛ-овог система радио-фреквенцијског спектра, са посебним освртом на инфраструктуру и резултате контроле са даљински управљаних контролно-мерних станица, као и нове мреже компактних даљински управљаних станица.

Представници ЕКИП-а изразили су се похвално према представљеним пројектима, оствареним резултатима и предстојећим плановима, са закључком да исти представљају пример добре праксе који треба следити. Такође, закључено је да су ови видови радних посета и размене искустава веома значајни за јачање пословних капацитета регулаторних тела и да их треба практиковати по темама које су од интереса за обе државе.