Одржан 40. јубиларни ПосТел

02.12.2022

Јубиларни, 40. Симпозијум о новим технологијама у поштанском и телекомуникационом саобраћају – ПосТел 2022, одржан је 29. и 30. новембра 2022. године, на Саобраћајном факултету Универзитета у Београду. На свечаном отварању учеснике је, између осталих, поздравио и директор РАТЕЛ-а Драган Пејовић и указао на значај овог скупа за инжињере поштанског саобраћаја и телекомуникација, а затим je укратко представио стање на тржишту поштанских услуга у протеклој години, као и најзначајније планове и активности из оквира надлежности у наредном периоду. Том приликом му је уручена и Плакета у знак захвалности РАТЕЛ-у на дугогодишњој подршци.

ПосТел има за циљ да се кроз презентацију радова прате савремена научно – технолошка достигнућа у области поштанског и телекомуникационог саобраћаја, а свој допринос том циљу дали су и представници РАТЕЛ-а. Наиме, Тамара Мушкaтировић – Зекић, коауторка  рада „Примена неуралних мрежа за компензацију нелинеарне дисторзије у мобилним системима нове генерације“, представила је рад на наведену тему, док је другог дана излагао др Горан Пауновић на тему: „Модели фишинг кампања којима је злоупотребљен лого и име Поште Србије.“

Ове године Симпозијум је обухватио 39 радова по позиву, одабраних реномираних научних радника и истраживача са универзитета и института, истакнутих стручњака из поштанских и телекомуникационих организација и регулаторних агенција из земље и окружења. Тематика Симпозијума односи се на актуелне теме и питања функционисања и развоја поштанског и телекомуникационог сектора, укључујући моделе глобалног и националног развоја, напредне информационо-комуникационе технологије, архитектуре и сервисе, менаџмент, маркетинг, е-трговину, хетерогене бежичне и мултимедијалне комуникације, инжењеринг поштанског и телекомуникационог саобраћаја, моделовање и симулацију телекомуникационог саобраћаја и мрежа, регулативу у поштанском и телекомуникационом саобраћају, анализу и моделовање поштанског и телекомуникационог тржишта, интелигентне транспортне системе, примену ИоТ у саобраћају и паметним градовима, дигитализацију и унапређење база података и др.