Нови путеви развоја поштанских услуга на 27. Конгресу

20.08.2021

Протекле две недеље представници 192 земље чланице Светског поштанског савеза разговарали су о кључним темама међународног поштанског саобраћаја најављујући могућност увођења у поштанску делатност и услуге из других области привреде, као што су дигиталне финансијске услуге.

Трећа недеља 27. Светског поштанског конгреса предвиђена је за Пленарно заседање на ком се усвајају акти који су већ усаглашени на различитим комитетима.

Конгрес је, наиме, донео одлуку да нема online гласања. Гласање се обавља непосредно, присуством представника земље која је члан Светског поштанског савеза. Омогућено је гласање уз специјална овлашћења о заступању других земаља дата представницима земаља који су физички присутни.

Последња недеља рада Конгреса, предвиђена је и за избор  генералног директора и заменика генералног директора интернационалног бироа, као и за избор чланова административног савета и оперативног већа.

У име делегације Републике Србије Конгресу присуствује др Никола Трубинт који ће имати и специјална овлашћења Републике Грузије за дискусију и гласање по свим важним питањима, као и за учешће у конститутивој седници Поштанског оперативног већа.

Конгрес можете пратити на следећем каналу: https://youtu.be/P5kedYAwldM.