Изабрани генерални директор и заменик генералног директора Светског поштанског савеза

27.08.2021

„Масахико Метоки, први потпредседник Поште Јапана за  међународне послове, изабран је за генералног директора, док је Марјан Освалд, виши саветник руководства Поште Словеније за међународне односе,  изабран за заменика генералног директора Међународног бироа Светског поштанског савеза на 27. Светском поштанском конгресу одржаном у  Абиџану, Обала Слоноваче. Мандат изабраних је 4 године са могућношћу да још једном буду изабрани, а на дужност ступају 1. јануара 2022. године.“

 „Обећавам да ћу радити у корист свих чланица Светског поштанског савеза и да ћу пажљиво слушати сваког од вас, узимајући у обзир разлике које постоје измeђу свих нас,“ рекао је gосподин Метоки који је изабран у првом кругу са 102 гласа. Садашњи генерални директор Светског поштанског савез,а Бисхар А. Хусеин, рекао је да су земље чланице изразиле поверење у господина Метокиа и у Јапан да предводе Савез у наредним годинама. Честитао је Влади и делегацији Јапана на овом изузетном успеху.

Господин Освалд је изабран за заменика генералног директора након два круга гласања и у свом обраћању је обећао да ће сe борити за одговорност, транспарентност и пословну етику.

На 27. Конгресу су изабрани и представници земаља чланица за  Административни  Савет који управља Савезом између два Конгреса и Савет за поштанске операције у чијем раду учествују поштански оператори земаља чланица.

Конгрес се завршава данас, после тронедељног рада, а више информација о наведеном избору, министарској конференцији, као и одржаним сесијама могу се наћи на следећим линковима:

https://www.upu.int/en/Universal-Postal-Union/About-UPU/Bodies/Congress/Elected-UPU-Leadership

https://www.upu.int/en/Universal-Postal-Union/About-UPU/Bodies/Congress#ministerial-conference

https://www.upu.int/en/Events/Side-Events-27th-Universal-Postal-Congress