Унапређен и проширен систем за мониторинг РФ спектра

01.03.2022

Систем за мониторинг радио-фреквенцијског спектра Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге проширен је током 2021. године са три нове даљински управљане контролно-мерне станице (ДУКМС) - Златово, Влашка и Радан, тако да систем за мониторинг РФ спектра сада чине, поред два контролно-мерна центра (КМЦ) у Београду и Нишу, и деветнаест ДУКМС. 



У току 2021. године започет је пројекат изградње и инсталације три компактне даљински управљане мерне станице (КДУС) у зони Новог Сада. У јануару 2022. године завршени су радови на три компактне даљински управљане мерне станице у новосадским насељима Футог, Шангај и Лединци. Станице имају могућност TDOA геолоцирања извора РФ сигнала и интегрисане су у постојећи мониторинг систем рејона Контролно-мерног центра Београд.

У току 2022. године наставиће се са активностима на изградњи мреже компактних даљински управљаних мерних станица у урбаним срединама које су у надлежности оба контролно-мерна центра, чиме ће се допринети ефикаснијем надзору РФ спектра на већем делу територије Републике Србије.

Мапа система за мониторинг РФ спектра налази се на следећем линку.