Србија је добила геостационарну орбиталну позицију за FSS и BSS сателитску мрежу

03.01.2024

Светска конференција о радио-комуникацијама (WRC23), у организацији Међународне уније за телекомуникације (ITU) одржана је у периоду 20.11-15.12.2023. године у Дубаију, у Уједињеним Арапским Емиратима. Достигнуће од изузетног значаја за Републику Србију је добијање геостационарне орбиталне позиције и одговарајућег фреквенцијског ресурса. Сателитска мрежа Републике Србије је уписана у FSS (Fixed Satellite Service) План, Appendix 30B и BSS (Broadcast Satellite Service)  План (Appendix 30/30А), што представља вредан ресурс за реализацију и развој сателитских комуникација у Србији. Србија је једна од малобројних земаља која има исту орбиталну позицију за будућу FSS и BSS сателитску мрежу, што свакако представља значајну предност, а пре свега економску корист, због смањена трошкова реализације наведених мрежа.

РАТЕЛ је  још 2020. године поднео захтев за упис сателитске мреже Републике Србије у FSS План и измену орбиталне позиције сателитске мреже Србије у BSS Плану. Поред тога, РАТЕЛ је иницирао и измену RR Appendix 30B, ради поједностављења поступка уписа сателитских мреже у FSS План  и на ову тему је отворена тачка дневног реда светске конференције AI7 Topic Е. Иницијативи РАТЕЛ-а су се придружиле и администрације следећих земаља: Босне и Херцеговине, Хрватске, Северне Македоније, Молдавије, Грузије и Јужног Судана, које су такође поднеле захтев за упис у FSS План.

Остварење овог циља резултат је учешћа представника РАТЕЛ-а на бројним међународним састанцима, ангажовања у припреми техничких и регулаторних предлога и студија, као и израде и спровођења координационих споразума са другим администрацијама.