Састанак регулатора Северне Македоније и Србије на тему заштите корисника

05.12.2019

Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) је 3. и 4. децембра 2019. године била домаћин састанка са представницима Агенције за електронске комуникације Републике Северне Македоније (АЕК).

Представници регулаторних тела су разменили професионална и стручна искуства и знања из области заштите корисника услуга електронских комуникација у вези са праксом рада и поступања оба регулаторна тела кроз презентације и дискусију.

Представници РАТЕЛ-а су презентовали поступак мирног решавања спора између оператора и претплатника/корисника услуга електронских комуникација и поступак провере квалитета услуга телефоније, широкопојасних сервиса и дистрибуције медијских садржаја, као и активности у вези са информисањем корисника путем Смерница за заштиту корисника.

Представници АЕК-а су презентовали поступак одлучивања по жалбама корисника на операторе електронских комуникација, надлежности за инспекцијски и стручни надзор и активности у вези са подизањем свести корисника о правима која могу остварити обраћањем том телу.

Заједнички закључак је да је сарадња регулаторних тела у овој области корисна, јер је заједнички циљ обезбеђивање високог нивоа заштите интереса корисника.