Отворен ПОСТЕЛ

03.12.2019

На Саобраћајном факултету у Београду почео је са радом 37. Симпозијум о новим технологијама у поштанском и телекомуникационом саобраћају, „ПосТел 2019“. На отварању су говорили председник организационог и програмског одбора проф. др Дејан Марковић и проф. др Валентина Радојичић, декан факултета проф. др Небојша Бојовић, др Михаило Јовановић и др Владица Тинтор.

Директор РАТЕЛ-а др Владица Тинтор је представио приходе остварене на тржишту поштанских услуга и резултате поштанске делатности у претходној години.

„Реализовано је 325 милиона поштанских услуга, уручена је 131 поштанска пошиљка по домаћинству, а приход остварен у овој области износи више од 166 милиона евра. Доношењем Закона о поштанским услугама РАТЕЛ је добио надлежности које се односе на давање сагласности на цене универзалне услуге ван домена резервисаних поштанских услуга, стручни надзор над радом оператора и медијацију у вансудском поравнању,“ рекао је директор РАТЕЛ-а и нагласио да ће РАТЕЛ наставити да подржава рад ПосТела. Овом приликом је, такође, најавио да ће РАТЕЛ 2020. године бити домаћин скупова међународних организација БЕРЕЦ и ЦЕПТ, као и годишње конференције Националног ЦЕРТ-а,”

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу др Михаило Јовановић је представио двоипогодишњи рад канцеларије, говорећи да је Србија према оцени СИГМЕ и ОЕЦД-а  напредовала у пет, од укупно седам индикатора у поређењу са 2017. годином када је реч о пружању услуга грађанима.

ПосТел организује Одсек за поштански и телекомуникациони саобраћај Саобраћајног факултета, а суорганизатори су: Јавно предузеће „Пошта Србије“, „Телеком Србија“ ад, Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) и Инжењерска комора Србије. Покровитељи Симпозијума су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.