Републичка агенција за електронске комуникације добила статус посматрача у BEREC-у

11.04.2012
Захваљујући томе што је Република Србија, на основу позитивне оцене Европске комисије о значајном напретку Србије у процесу придруживања ЕУ, 1. марта 2012. добила статус кандидата за чланство у Европској унији, Републичка агенција за електронске комуникације је стекла право да учествује у раду Тела европских регулатора за електронске комуникације (Body of European Regulators for Electronic Communications – BEREC), као посматрач.

BEREC, чији чланови су национална регулаторна тела свих 27 земаља чланица Европске уније, а статус посматрача имају регулатори свих земаља кандидата за чланство у ЕУ и земаља чланица EFTA, има за циљ обезбеђивање доследне и хармонизоване примене европског регулаторног оквира у области електронских комуникација.

РАТЕЛ од свог оснивања улаже напоре да усклади начин регулисања тржишта електронских комуникација у Републици Србији са европском регулативом, промовише конкуренцију, обезбеди равноправан положај за све учеснике на тржишту и заштити кориснике услуга електронских комуникација. Један од резултата РАТЕЛ-ових напора је и либерализација тржишта електронских комуникација у нашој земљи.

Захваљујући учешћу у раду BEREC-а, РАТЕЛ ће имати стални приступ релевантним темама из области свог деловања и моћи ће непосредно да размењује искуства са осталим европским регулаторима, што ће свакако допринети убрзаном напретку Србије у области електронских комуникација.