РАТЕЛ са представницима Савета страних инвеститораa

02.03.2018

Традиционални састанак представника РАТЕЛ-а и Савета страних инвеститора одржан је данас са темом “План рада Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге за 2018.” Одбор за телекомуникације и информационе технологије Савета страних инвеститора окупља 30 чланица укључујући и мобилне операторе који раде на територији Србије.

На састанку је представљено осам приоритетних задатака у раду РАТЕЛ-а у 2018. години од којих се највише активности очекује на имплементацији будућих законских решења из области електронских комуникација и поштанских услуга.

“Агенција прати цене роминга на регионалном нивоуу последње три године, већ неко време меримо са 9 сензора ниво електромагнетног поља у урбаним срединама. До краја године планирамо постављање још 14 сензора али у овом пројекту могу да учествују и друга лица чији ће сензори бити прикључени на нашу мрежу. У оквиру повећања ефикасности радиофреквенцијског спектра припремиће се нови План намене и планови расподеле. Агенција ће до краја године имати укупно 11 мерних станица за мониторинг РФ спектра. Ми смо радили упоредно мерење параметара квалитета мобилних мрежа у 35 градова, обављено је 6000 позива и 100 000 сесија преноса података на свим расположивим технологијама. Сви ови подаци јавно су представљени и могу се наћи на интернет адреси РАТЕЛ-а”, рекао је др Владица Тинтор директор РАТЕЛ-а и додао да је Национални ЦЕРТ у надлежности агенције већ две године, а од недавно смо чланови Trusted Introducer, међународне платформе за подршку активностима центара за реаговање на угрожавање безбедности информационих система “

Састанку РАТЕЛ-а и Савета страних инвеститора присуствовали су представници оператора Vip Mobile, Телекома Србија, Теленора, компаније Nokia Solutions, Европске банке за обнову и развој и адвокатских канцеларија из Београда.