Први пленарни састанак BEREC-а одржан у Братислави

09.03.2018

У Братислави, у Словачкој се од 8. до 9. марта 2018. године одржавају 34. пленарна седница Тела европских регулатора за електронске комуникације (BEREC) и 1. генерална скупштина Групе европских регулатора (IRG) за 2018. годину, којима присуствује и делегација РАТЕЛ-а, предвођена директором др Владицом Тинтором. Главне теме на дневном реду првог пленарног састанка BEREC-а у 2018. години су: мрежна неутралност, роминг и тарифирање телефонских разговора унутар Европске уније, смернице за одређивање оператора са значајном тржишном снагом и нови европски регулаторни оквир за област електронских комуникација.

Током 2018. године BEREC-ом председава господин Јоханес Гунгл из аустријског регулаторног тела (RTR), а заменици председавајућег, односно остали чланови мини-одбора су: Џереми Годфри из ирског регулаторног тела (ComReg), Себастијан Сориано из француског регулаторног тела (ARCEP), Џорџ Микаелидес из кипарског регулаторног тела (OCECPR), Дан Сјеблом из шведског регулаторног тела (PTS) и Владица Тинтор из српског регулаторног тела (РАТЕЛ).

Пре почетка генералне скупштине Групе европских регулатора, одржан је састанак земаља које нису чланице ЕУ, којим је председавао директор РАТЕЛ-а Владица Тинтор.На састанку, коме су присуствовали представници регулаторних тела из Лихтенштајна, Швајцарске, Норвешке, Исланда, Албаније, Црне Горе, Македоније и Србије, највише речи је било о томе на који начин примена новог регулаторног оквира Европске уније може да се одрази на земље које нису чланице ЕУ.

Осим тога, на иницијативу Роберта Виоле, генералног директора Генералног директората за комуникације, мреже, садржај и технологију (DG CONNECT) Европске комисије, на маргинама скупа је одржан састанак између представника Европске комисије и представника четири земље из региона Западног Балкана на тему примене Стратегије за Западни Балкан, с акцентом на снижавању цена роминга између земаља из региона и чланица Европске уније.