РАДНА ПОСЕТА СЛОВЕНАЧКОГ РЕГУЛАТОРА

05.04.2023

Након успешне радне посете Агенцији за комуникационе мреже и услуге Републике Словеније (АКОС) која је оцењена као изузетно корисна, колеге из АКОС-а су посетиле РАТЕЛ ради наставка сарадње и размене искустава у области поштанских услуга, заштите корисника услуга електронских комуникација и информационе безбедности.

Делегацију АКОС-а је, у присуству својих сарадника, поздравио директор РАТЕЛ-а Драган Пејовић који је истакао значај оваквог вида сарадње у циљу размене искустава у вези са регулацијом сектора електронских комуникација, поштанских услуга и информационе безбедности.

У наставку радне посете одржане су три паралелне сесије посвећене различитим областима.

У оквиру сесије посвећене регулисању поштанских услуга размењена су искуства о следећим темама: обављање стручног надзора над радом поштанских оператора, примена Уредбе о услугама прекограничне доставе пакета, рачуноводствено одвајање прихода и трошкова универзалне поштанске услуге. Поред тога, РАТЕЛ је представио своје развојне активности у погледу мера за унапређење конкуренције на тржишту поштанских услуга (апликацију за поређење цена поштанских услуга, ГИС портал за приказивање територије доступности поштанских услуга и бенчмарк квалитета експрес услуга).

Сесија која је посвећена заштити корисника је протекла у размени искуства и добре праксе, као и стручних знања у вези са бројним актуелним темама значајним за оба регулатора и примени регулативе у овој области. Представнику АКОС-а су овом приликом презентовани и пројекти РАТЕЛ-а чији је основни циљ заштита крајњих корисника, и то РАТЕЛ НетТест, ЕМФ РАТЕЛ, као и апликација за поређење цена услуга.

Трећа сесија била је посвећена изазовима у области информационе безбедности, а посебно начину спровођења NIS2 директиве, питањима интегритета мрежа и регулисања безбедности мрежа. Представљени су рад и најважнији пројекти Националног ЦЕРТ-а, у оквиру РАТЕЛ-а.