Прихваћен предлог јединствене орбиталне позиције будућих сателитских мрежа Републике Србије

19.05.2021

Међународна унија за телекомуникације (International Telecommunication Union - ITU) је прихватила предлог јединствене орбиталне позиције 26.7ºW и радио-фреквенцијских канала будућих сателитских мрежа Републике Србије у фиксној сателитској служби FSS (Fixed Satellite Service) и радио-дифузној сателитској служби BSS (Broadcast Satellite Service).

На основу међународног Правилника о радио-комуникацијама одређени радио-фреквенцијски опсези, намењени сателитској служби,  користе се за развој сателитских Планова, и то: Плана расподеле за фиксну сателитску службу - Appendix 30B и Плана расподеле  за радио-дифузну сателитску службу - Appendices 30&30A. Република Србија, као земља чланица ITU-a, има право на доделу геостационарних сателитских орбита и одговарајућих радио-фреквенцијских канала и на упис своје будуће сателитске мреже у одговарајући план (без временске обавезе пуштања у рад сателитске мреже).

Тренутно стање у оквиру Appendix 30B и Appendices 30&30A за Републику Србију је следеће:

  1. У оквиру Appendix 30B Република Србија нема уписану доделу. У оквиру овог плана постоји мрежа на орбиталној позицији 43.04ºE коју сада деле земље региона (додела која се води на бившу државу СФР Југославију). По добијању јединствене орбиталне позиције за Републику Србију и уписа у План Appendix 30B Република Србија ће бити искључена из ове заједничке доделе.
  2. У оквиру Appendices 30&30А, Република Србија има додељену орбиталну позицију 7ºW, и право на коришћење 10 радио-фреквенцијских канала ширине 27 MHz (са веома неповољном еквивалентном заштитном маргином).

Један од резултата Светске конференције о радио-комуникацијама (Word Radio Communication Conference - WRC-19) је била измена Annexа 7, Appendices 30&30A, чиме је одређеним администрацијама, међу којима је и Република Србија, омогућено да поднесу захтев за нове доделе на орбиталним позицијама од 37ºW до 10ºE, које до сада нису биле расположиве. На конференцији је усвојена и нова  Резолуција 559 (COM5/3), којом се прописује начин подношења захтева, који подразумева достављање података за нову сателитску мрежу и за силазну везу свемирске станице (downlink)  и за комуникационе линкове (feeder links), истовремено.

На основу тренутног стања сателитских додела за Републику Србију, као и усвојене регулативе, у Агенцији је постављен циљ да Република Србија покуша да добије исту орбиталну позицију за оба плана  (Appendices 30&30A и Appendix 30B), што би омогућило велике погодности приликом имплементације и експлоатације. Након вишемесечних анализа и прорачуна интерференција будуће сателитске мреже Републике Србије са постојећим сателитским мрежама у Плану/Листи, а уз непосредну комуникацију са колегама из ITU, дефинисан је предлог орбиталних позиција и радио-фреквенцијских канала за наше мреже. Резултат извршених анализа је предлог јединствене орбиталне позиције 26.7ºW за Републику Србију који је  и  званично достављeн  ITU, а након тога и објављен (Submissions received under Resolution 559 [COM5/3] (WRC-19):  https://www.itu.int/en/ITU-R/space/plans/Pages/Orbital_Pos_AI14_WRC19.aspx

Нова мрежа Републике Србије SRB00000 у плану Appendix 30B  (објављена у BR IFIC-у број 2936, 22.12.2020. године) са  фреквенцијским опсегом од 800 MHz и нова мрежа SRB_BSS  у плану Appendices 30&30A (објављена у BR IFIC-у број 2932, 27.10.2020. године) са фреквенцијским опсегом од 270 MHz имају исту орбиталну позицију на 26.7º W.

Позитиван одговор ITU на наш предлог у смислу добијања исте орбиталне позиције за FSS план (Appendix 30B) и BSS план (Appendices 30&30А) је значајан првенствено због финансијског ефекта, било да Република Србија у будућности постави свој сателит или изнајмљује своје ресурсе, јер је далеко економичније поставити један сателит за цео фреквенцијски опсег додељен за FSS план (Appendix 30B) и за BSS план (Appendices 30&30А) (800 MHz + 270 MHz), уместо 2 сателита за 2 орбиталне позиције и одговарајуће ширине фреквенцијских опсега, имајући у виду да се цена опреме и трошкови лансирања једног сателита крећу од 200 до 400 милиона долара.

Од датума објаве мрежа Републике Србије у BR IFIC-у започет је процес координације са администрацијама земаља на које утичу наше доделе. У току процеса деградиране мреже достављају коментаре на наш захтев и том приликом се усаглашавају конфигурације (Република Србија задржава стару орбиталну позицију 7°W, у Плану Appendices 30&30А, све до доделе нове предложене конфигурације, која остаје такође резервисана за Републику Србију до момента уписа у План).

Паралелно са процесом координације, Агенција је започела и процес припреме контрибуције ка ITU групи WP4A (Efficient orbit/spectrum utilization for FSS and BSS). Циљ контрибуције је измена међународне регулативе, односно измене правила за координацију у процесу доделе у FSS Плану (Appendix 30B), како би се  увели мање рестриктивни  критеријуми за земље које први пут подносе захтев за упис у План. Очекујемо да и остале земље које први пут подносе захтев за упис у План буду потписнице ове контрибуције, с обзиром на заједнички интерес. Уколико предлог буде прихваћен од стране групе WP4A, која заседа у јулу 2021. године, контрибуција се доставља за усвајање на првој следећој Светској конференцији о радио-комуникацијама 2023. године (WRC-23).