Одржана радионица о мрежама 5G у организацији Групе независних регулатора (IRG)

18.10.2018

У Бриселу је 18. октобра одржана радионица намењена директорима националних регулаторних тела за област електронских комуникација, у организацији Групе независних регулатора, на тему тренутног стања развоја и примене мрежа пете генерације (5G) и њиховог утицаја на регулативу у овој области.

Директор РАТЕЛ-а др Владица Тинтор је био модератор прве сесије, која се бавила применом мрежа 5G. Учесницима радионице су своје искуство пренели представници истраживачких центара, компанија и регулаторних тела, и то: програмски директор IMEC Michael Peters, руководилац иновативних технологија италијанског регулатора AGCOM Vicenco Lobianco, директор развоја eBOS Loizos Christofi и економски консултант Dan Maldom. Презентације говорника покренуле су активну дискусију свих учесника радионице, што говори о актуелности припреме почетка примене 5G технологије.

Други део радионице био је посвећен начину на који регулаторна тела могу да подстакну развој мрежа 5G, применом одговарајућих мера у области регулисања РФ спектара и инфраструктуре.

Радионица је завршена представљањем резултата студије о мрежама 5G коју је припремила консултантска кућа DotEcon.