ОДРЖАН ТЕЛФОР 2023

25.11.2023

Телекомуникациони форум „Телфор 2023“ одржан је 21. и 22. новембра у Београду, а главне теме биле су развој широкопојасне инфраструктуре у руралним пределима Србије и прелазак на 5G мрежу. Овогодишњи „Телфор“ отворили су, између осталих, министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и председник Савета Регулаторног тела за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) Драган Ковачевић.

У уводном обраћању, министар је истакао важност примене новог Закона о електонским комуникацијама за међуповезивање, дељење телекомуникационе инфраструктуре, изградњу инфраструктуре у руралним пределима и спровођење аукције за 5G и најавио  је да ће до 2025. године кроз пројекат изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима мрежама нове генерације бити покривено преко 99% домаћинстава у Србији, док је Драган Ковачевић представио најважније активности и будуће планове РАТЕЛ-а.

РАТЕЛ је на Телфору презентовао два рада. Први, под називом “Улога Low Earth Orbit (LEO) сателитских мега констелација у 5G екосистему“, бави се тржиштем сателитских телекомуникација, трендовима сарадње мобилних и сателитских оператора и новим услугама које сателитски оператори нуде крајњим корисницима: широкопојасни приступ интернету, SOS текстуалне поруке  помоћ спасилачким службама у зонама без мобилног сигнала и услуге сателитског универзалног сервиса). Други рад, под називом  „Модели за унапређење конкуренције на тржишту поштанских услуга”, анализира моделе унапређења квалитета на поштанском тржишту као што су: успостављање јединственог ГИС портала, портала „цене услуга“ за поређење цена експрес и курирских услуга, као и поређење параметара квалитета за 5 најзаступљенијих оператора експрес поштанских услуга.

Форум је приказао све релевантне аспекте телекомуникационих и информационих технологија, као што су истраживања, технички развој, економија, образовање, опрема, сервиси и системи, уз учешће бројних аутора, појединачних посетилаца и представника компанија из преко 30 различитих земаља, из свих сфера сектора телекомуникација и других блиских области.