ОДРЖАН 28. ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОНИ ФОРУМ

26.11.2020

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, отворила је 28. Телекомуникациони форум (Телфор), који се ове године одржао на онлајн платформи 24. и 25. новембра. На отварању су говорили и Драган Пејовић, директор РАТЕЛ-а, затим Предраг Ћулибрк, генерални директор Telekom Srbija, Mike Michel, генерални директор Telenor-a, Дејан Турк, генерални директор Vip mobile и А1 Slovenia, као и проф. др Мило Томашевић декан Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

 

“Укупан приход који је остварен на тржишту електоронских комуникација у прошлој години износи око 206,8 милијарди динара, што је за 4,1% више у односу на претходну годину. У бруто домаћем производу Србије приходи од електронских комуникација су имали удео од 3,8%. Највећи део у укупним приходима остварен је пружањем услуга мобилне телефоније, а он чини 59,8% укупних прихода. Инвестиције у сектору електронских комуникација у 2019. години, износиле су 84,2 милијарде динара, што је дупло више него претходне године када су износиле 41,7 милијарди динара”, рекао је Драган Пејовић, представљајући резултате тржишта електронских комуникација за прeтходну годину и истакао да је општи утисак да су тржишта електронских комуникација и поштанских услуга у условима пандемије и смањене пословне активности одговорила свим изазовима.

Додао је и да је РАТЕЛ, као регулаторно тело, у протеклом периоду био посвећен спровођењу законских решења из области електронских комуникација, информационе безбедности, а нарочито из области поштанских услуга која је у 2019. године уређена новим законом, а да је један од приоритетних задатака РАТЕЛ-а економично и рационално управљање радио-фреквенцијским спектром.

 

Директор је истакао на крају и да је РАТЕЛ је у претходном периоду био посвећен међународној сарадњи у области електронских комуникација, поштанских услуга и информационе безбедности, а да је посебан допринос јачању утицаја на међународном плану дат након пленарне седнице Тела европских регулатора за област електронских комуникација (BEREC,) која се почетком године први пут одржала у Београду, уз присуство око 120 представника из више од 30 европских земаља.

 

РАТЕЛ се последњег дана Телфор-а представио презентацијама на теме Benchmark мобилних мрежа 2020 и Регулаторни оквир за увођење 5Г у Србији,

 

Детаљнији преглед презентација можете наћи на линку https://www.telfor.rs/

 

Телфор је наш најстарији међународни годишњи скуп стручњака који раде у области телекомуникација и информационих технологија, а и ове године се одржао традиционално у организацији Друштва за телекомуникације, Електротехничког факултета Универзитета у Београду и IEEE Communications Society – Serbia and Montenegro Section.