Меморандум о сарадњи између Kраљевине Норвешке, владе Републике Србије, РАТЕЛ-а и Kанцеларије УН

11.12.2019

У оквиру пројекта “Норвешка за вас - Србија” Меморандум о разумевању за спровођење ових активности потписали су Татјана Матић државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација, др Владица Тинтор директор Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ), заменица амбасадора Kраљевине Норвешке Јане Kнутруд и шефица Kанцеларије Уједињених нација за пројектне услуге у Србији (УНОПС) Микела Телатин.

Kраљевина Норвешка подржаће јачање информационе безбедности Владе Републике Србије са 1,2 милиона евра. Биће пружена подршка у изради нацрта Стратегије за развој информационе безбедности за наредни период, и ревизији критеријума за идентификацију критичне информационе инфраструктуре (KИИ) у Републици Србији, набављена  опрема за платформу за извођење сајбер вежби, која ће се користити за вежбе које осликавају сценарија правих сајбер напада и одбране за представнике Националног центра за превенцију безбедносних ризика у ИKТ системима Републике Србије (НационалниЦЕРТ у оквиру РАТЕЛ-а), и осталих ЦЕРТ-ова у Србији.

 „Србија и Норвешка имају добре билатералне односе нарочито кроз интеграцију и сарадњу на Западном Балкану, па је вредност овог пројекта тиме још већа. Национални ЦЕРТ при РАТЕЛ-у добиће платформу којом ће унапредити капацитете и техничке могућности. Ресорно министарство поставило је чврсте темеље кроз Закон о информационој безбедности и Стратегију развоја информационе безбедности, а неопходно је даље развијање капацитета, ЦЕРТ-а и свих других институција које се баве критичном информационом инфраструктуром“, рекла је државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Ове активности уз подршку Kраљевине Норвешке биће спроведене до септембра 2021. године.

„РАТЕЛ је обезбедио професионални дата центар у којем ће се налазити комплетна опрема неопходна за рад платформе за симулацију напада и одбране, и тако ћемо организовати националне сајбер вежбе за представнике ЦЕРТ-ова у Србији. Ово је заиста јединствен пример партнерства са Kраљевином Норвешком и УНОПС-ом, које пружа значајан и видљив напредак у области информационе безбедности”, рекао је директор РАТЕЛ-а Владица Тинтор.

Према речима заменице амбасадора Kраљевине Норвешке Јане Kнутруд, подршка Норвешке од 1,2 милиона евра допринеће развоју стратешког оквира са фокусом на стандарде ЕУ, као и повећању информационе безбедности.

“Потписивањем овог Меморандума о разумевању, потврдили смо посвећеност развојним приоритетима Владе Србије као што је дигитализација, али и процес приступања Европској унији, јер помоћи ћемо земљи да усклади своје регулативе са европским правилима и нормама”, рекла је Kнутруд.

Пројекат „Норвешка за вас – Србија“ спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге УНОПС у Србији.

“Kроз овај пројекат који финансира Kраљевина Норвешка и спроводи УНОПС, пружамо подршку Министарству и РАТЕЛ-у у унапређењу стратегија и регулативе у области информационе безбедности, али и набављамо опрему, софтвер и неопходне лиценце”, рекла је шефица канцеларије УНОПСа у Србији Микела Телатин.

Пројекат “Норвешка за вас - Србија” има за циљ да допринесе равномерном друштвено-економском развоју у Србији кроз повећање могућности запошљавања, посебно рањивих и маргинализованих група, подршку социјалној кохезији, унапређење локалне инфраструктуре, подршку интеграцијама Републике Србије у Европску унију и јачање информационе безбедности Владе Републике Сербије. Пројекат финансира Kраљевина Норвешка са 6,18 милиона евра, а активности на терену спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).