Представник Националног ЦЕРТ-a Србије одржао предавање на престижном европском центру за сајбер безбедност George C. Marshall

На позив престижног европског центра за сајбер безбедност ''George C. Marshall European Center for Security Studies'' (https://www.marshallcenter.org/mcpublicweb/en/), представник РАТЕЛ-а одржао je предавање из области информационе безбедности, под називом ''Public Awareness in Practice’’.

Сваке године се у овом центру одржавају различити типови обука из ове области, а један од најзначајнијих је управо PCSS Course (Program on Cyber Security Studies) који се одржава сваког децембра у Гармиш-Партенкирхену (Немачка).

Ове године, на PCSS Course-у предавање ће одржати преко четрдесет експерата из области информационе безбедности, од којих можемо издвојити представнике Европске уније, Универзитета Оксфорд из Велике Британије, националног Института за стандарде и технологије (NIST), NTT Corporation из Јапана, Федералног истражног бироа (FBI), Мајкрософта, Министарства одбране Холандије, Луфтхансе, затим представници НАТО, Сајбер команде Африке, Европе и САД, као и многи други.

Овогодишњем предавању присуствује 90 учесника из 60 земаља света. Предавање је, између осталог, садржало моделе из праксе које је Национални ЦЕРТ Републике Србије спроводио у оквиру својих досадашњих активности, а које су усмерене на подизање свести целокупне јавности у области информационе безбедности.

Размена искустава и знања са осталим предавачима и учесницима је била од изузетног значаја, како са становишта упознавања са новим моделима приступа заштите безбедности информационих система у свету, тако и даљег развоја Националног ЦЕРТ-а, односно подизања кадровских и техничких капацитета како би, у логистичком и стручном смислу, могао да одговори на сложене изазове у области информационе безбедности у Републици Србији.