Представник Националног ЦЕРТ-a Србије одржао предавање на престижном европском центру за сајбер безбедност George C. Marshall

13.12.2019

На позив престижног европског центра за сајбер безбедност ''George C. Marshall European Center for Security Studies'' (https://www.marshallcenter.org/mcpublicweb/en/), представник РАТЕЛ-а одржао je предавање из области информационе безбедности, под називом ''Public Awareness in Practice’’.

Сваке године се у овом центру одржавају различити типови обука из ове области, а један од најзначајнијих је управо PCSS Course (Program on Cyber Security Studies) који се одржава сваког децембра у Гармиш-Партенкирхену (Немачка).

Ове године, на PCSS Course-у предавање ће одржати преко четрдесет експерата из области информационе безбедности, од којих можемо издвојити представнике Европске уније, Универзитета Оксфорд из Велике Британије, националног Института за стандарде и технологије (NIST), NTT Corporation из Јапана, Федералног истражног бироа (FBI), Мајкрософта, Министарства одбране Холандије, Луфтхансе, затим представници НАТО, Сајбер команде Африке, Европе и САД, као и многи други.

Овогодишњем предавању присуствује 90 учесника из 60 земаља света. Предавање је, између осталог, садржало моделе из праксе које је Национални ЦЕРТ Републике Србије спроводио у оквиру својих досадашњих активности, а које су усмерене на подизање свести целокупне јавности у области информационе безбедности.

Размена искустава и знања са осталим предавачима и учесницима је била од изузетног значаја, како са становишта упознавања са новим моделима приступа заштите безбедности информационих система у свету, тако и даљег развоја Националног ЦЕРТ-а, односно подизања кадровских и техничких капацитета како би, у логистичком и стручном смислу, могао да одговори на сложене изазове у области информационе безбедности у Републици Србији.