Међународна унија за телекомуникације - Конференција опуномоћеника

04.10.2010

Међународна унија за телекомуникације (ITU) организује 18. конференцију опуномоћеника у Гвадалахари, Мексико, од 4. до 22. октобра 2010. Очекује се да ће Конференција присуствовати око 2000 учесника из више од 160 земаља, укључујући и председнике држава и влада, као и близу 130 представника влада, приватног сектора, регионалних и међународних организација.

Конференција опуномоћеника представља тело највишег нивоа које дефинише политику Међународне уније за телекомуникације. Конференције опуномоћеника се одржавају сваке четири године и на њима се одређују стратешки правци и приоритети Уније, усвајају стратешки и финансијски планови и развијају смернице и препоруке у светлу индустријског развоја, како би Унија могла да одговори растућим потребама својих чланова.

Поред 192 земље чланице, чланство Уније укључује и око 700 компанија из приватног сектора, као и национална, регионална и међународна тела која се баве информационим и телекомуникационим технологијама (ИКТ).

Конференција у Гвадалахари ће се бавити низом тема важних за будућност Уније. Разматраће се и усвојити стратешки и финансијски план за период од 2012. до 2015. године и поставити темељи за будуће операционе планове. Биће речи и о основним инструментима Уније (Статуту и Конвенцији). Међу темама ће такође бити и кључни проблеми савременог света, безбедност на Интернету, климатске промене, стратегије за превазилажење широкопојасне поделе, прелазак на IPv6 адресирање на Интернету, као и могућа ревизија Међународног правилника о телекомуникацијама, глобалног споразума који управља пружањем телекомуникационих услуга широм света. На Конференцији ће бити изабрано петочлано руководство које ће управљати Унијом у наредне четири године, затим дванаесточлани Одбор за регулацију радио-комуникација, а гласаће се и о томе које ће земље учествовати у раду Савета Међународне уније за телекомуникације.

18. конференцију опуномоћеника Међународне уније за телекомуникације отвориће председник Мексика Фелипе Калдерон. Конференцији присуствује и државна делегација Републике Србије.

Најава Конференције – др Амадун Туре, генерални секретар Уније