Европски регулатори похвалили организацију Berec-a у Београду

06.03.2020

У Београду је завршен највећи скуп регулатора електронских комуникација на нивоу Европе, дводневна 42. пленарна седница Тела европских регулатора за област електронских комуникација (BEREC) и генерална скупштина Групе независних регулатора (IRG).

Састанку је присуствовало више од 30 земаља, а разговарало се, између осталих тема, о безбедности употребе 5G мрежа и укидању роминга на Западном Балкану. 

Од средине следеће године не би требало да постоје роминг накнаде у региону, а следећи корак је да се, пре свега на политичком нивоу, а потом и на стручном, разговара о потпуном укидању роминга између земаља ЕУ и нашег региона, рекао је директор РАТЕЛ-а Владица Тинтор.

"Процес снижења цена роминга у Европској унији трајао је скоро 10 година да би дошли у ситуацију да роминга између земаља ЕУ нема", објаснио је Тинтор који је подсетио да је Србија, пратећи европску методологију укидања роминга између земаља чланица ЕУ, постигла споразум да се цене роминга прво снизе, а затим и укину у региону.

Директор шведске Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге Дан Сјоблом (Dan Sjöblom), који ове године председава BEREC-oм је рекао да они подржавају иницијативу да се роминг у региону потпуно укине, као и између региона и ЕУ.

"Позната нам је иницијатива која је присутна у економијама Западног Балкана. Наравно, у овом тренутку не можемо да вам дамо тачне датуме, међутим, пружамо подршку и идемо у том смеру", рекао је Сјоблом.

Представници земаља учесница на састанку у Београду истакли су као једну од најважнијих тема о којима су разговарали током два дана - питање информационе безбедности у 5G мрежама, с обзиром на то да се ова технологија уводи у бројним земљама, као и у Србији.

"То су будуће мреже за које очекујемо да од следеће године буду присутне и у Србији. Велики број људи ће комуницирати преко тих мрежа, али оно што је још битније, јесте да ће велики број уређаја да комуницира преко ових мрежа, и то јесте једна од новина које 5G мреже доносе - међусобна комуникација уређаја", објаснио је директор РАТЕЛ-а.

Важно је да оператори који пружају услуге али и корисници који их користе поштују све што струка и регулатори налажу, а како не би дошло до нежељених ситуација.

Међу темама које су разматране приликом заседања у претходна два дана су извештај о упоредним подацима о међународном ромингу за Западни Балкан, Смернице о мрежама великих капацитета, као и Смернице о параметрима квалитета интернет услуга које се пружају крајњим корисницима.