Активности РАТЕЛ-а у области међународне сарадње

29.11.2013
У Београду је од 26. до 28. новембра одржан регионални припремни састанак (RPM-EUR) за светску конференцију Међународне уније за телекомуникације (ITU) која ће се одржати у марту 2014. године и на којој се очекује учешће делегата из 191 земље чланице и више од 2.000 експерата из области информационих технологија. Скуп у Београду су организовали Међународна унија за телекомуникације и Министарство за унутрашњу и спољну трговину и телекомуникације, уз присуство 89 учесника из 20 земаља чланица из региона. Припремном састанку су присуствовали и функционери Међународне уније за телекомуникације, заменик генералног секретара Хоулин Џао (Houlin Zhao) и директор Канцеларије за развој телекомуникација (Telecommunication Development Bureau– TDB) Брахима Сану (Brahima Sanou), а скуп су отворили државни секретари Министарства за унутрашњу и спољну трговину и телекомуникације Татјана Матић и Стефан Лазаревић.

Регионалном припремном састанку је 25.11.2013. претходио Европски регионални развојни форум (RDF-EUR) на тему подстицања развоја и иновација у „екосистему“ информационо-телекомуникационих технологија (ИКТ), у оквиру кога су одржане четири панел дискусије. Директор РАТЕЛ-а др Милан Јанковић је био модератор дискусије на тему јачања капацитета за ИКТ „екосистем“ у развоју.
вест на сајту ITU

Чланови делегације Републичке агенција за електронске комуникације су искористили присуство колега из региона да се састану, размене искуства и унапреде сарадњу са представницима регулаторних тела Пољске, Босне и Херцеговине и Хрватске.

Током посете представника Регулаторне агенције за комуникације Босне и Херцеговине (РАК) Републичкој агенцији за електронске комуникације Републике Србије, потписан је споразум о сарадњи између регулаторних тела Босне и Херцеговине и Србије. У име РАК-а меморандум о разумевању потписао је др Кемал Хусеиновић, а у име РАТЕЛ-а др Милан Јанковић.

РАТЕЛ је посетила и делегација Агенције за електронске комуникације Републике Пољске (УКЕ). Госпођа Магдалена Гај, председница УКЕ-а и др Милан Јанковић су потписали меморандум о разумевању између РАТЕЛ-а и пољског регулаторног тела.

У оквиру посете колега из Пољске, господин Марек Останек, заменик директора Одељења за развој инфраструктуре пољске агенције, одржао је у просторијама РАТЕЛ-а радионицу о пољским искуствима на изради мапа телекомуникационе инфраструктуре. Радионици су, осим колега из РАТЕЛ-а, присуствовали и представници телекомуникационих оператора и институција надлежних за израду катастра телекомуникационе инфраструктуре у Републици Србији.

Пољско искуство у прикупљању података о телекомуникационој инфраструктури