Ученице из Печењевца у посети РАТЕЛ-у

29.04.2011

Међународни Дан девојчица (http://www.witnet.org/?modul=content&id=7) у информационим технологијама се, на иницијативу Републике Србије и Међународне уније за телекомуникације, од ове године обележава сваког четвртог четвртка у априлу. Циљ ове манифестације је да се девојчице и девојке подстакну и охрабре да се определе за каријере у области информационих и комуникационих технологија.

Република Србија је већ у самом светском врху по заступљености жена у овом сектору, али је неопходно подизање свести о томе да је познавање и коришћење информационих технологија неопходно, независно од одабране каријере и области интересовања.

Републичка агенција за електронске комуникације се укључила у акцију обележавања Дана девојчица. Наши гости су биле ученице осмог разреда основне школе „Вук Караџић“ из села Печењевце код Лесковца и њихови професори. Ова школа је прва у Србији добила дигитални кабинет, у оквиру пројекта „Дигитална школа“ Министарства за телекомуникације и информационо друштво, а тим ученика школе „Вук Караџић“ је победио и на Интернет квизу сајта „Кликни безбедно“ (http://www.kliknibezbedno.rs/).

Госте је поздравио директор Агенције др Милан Јанковић, уз напомену да више од половине запослених у Агенцији представљају жене. Сања Вукчевић Вајс и Александра Стефановић су их затим упознале са пословима који се обављају у Агенцији, наглашавајући важност укључивања свих грађана у информационо друштво, али и важност безбедног коришћења свих могућности које информационе технологије пружају.