test

20.06.2011

Tелекому Србија а.д. одобрена промена цена услуга у фиксној телефонији

16. 06. 2011.

На основу својих надлежности проистеклих из одредаба Закона о електронским комуникацијама, Републичка агенција за електронске комуникације је донела два решења којима је Предузећу за телекомуникације „Телеком Србија“ а.д одобрила промену цена услуга у фиксној телефонији.

„Телеком Србија“ а.д. је проглашен за јавног телекомуникационог оператора са значајним тржишним уделом за услугу јавне фиксне телекомуникационе мреже одлуком Управног одбора Агенције од 24. марта 2006. године. Сагласно својим обавезама, „Телеком Србија“ а.д. је доставио Регулаторни извештај о примени трошковног принципа за 2010. годину, састављен у складу са Правилником о примени трошковног принципа, одвојених рачуна и извештавању од стране телекомуникационих оператора са значајним тржишним уделом.

Након извршене анализе Регулаторног извештаја, РАТЕЛ је донео следећа решења о ценама услуга заснованим на трошковном принципу:

1. Одобрава се Предузећу за телекомуникације „Телеком Србија“ а.д. да изврши промену цена за услуге јавне фиксне телекомуникационе мреже, тако да, почев од 01. августа 2011. године:

месечна телефонска претплата, за директан телефонски прикључак за резиденцијалне и бизнис претплатнике износи 430 динара без ПДВ-а;

цена телефонског импулсау фиксној мрежи за резиденцијалне и бизнис претплатнике износи 0,4043 динара без ПДВ-а;

ценаједног минута телефонског разговора (без ПДВ-а) у оквиру фиксне мреже за резиденцијалне и бизнис претплатнике износи:

Врста саобраћаја

Јак саобраћај

Слаб саобраћај

Месни (локални) саобраћај

0,92 динара

0,46 динара

Међумесни саобраћај

1,41 динара

0,705 динара

Време слабог саобраћаја:

– од 21:00 до 07:00 часова радним даном и суботом,

– од 07:00 часова недељом, државним и верским празником (осим оних који се празнују радно) до 07:00 часова наредног дана.

Предузеће за телекомуникације „Телеком Србија“ а.д. се обавезује да:

– све остале цене телефонских разговора за бизнис претплатнике изједначи са ценама телефонских разговора које важе за резиденцијалне претплатнике, почев од 01. aвгуста 2011. године,

– у оквиру претплате обезбеди 300 бесплатних импулса резиденцијалним корисницима фиксне телефоније, почев од 01. aвгуста 2011. године,

– о измени цена дефинисаној овим решењем на адекватан начин обавести своје кориснике, најмање 30 дана пре почетка примене овог решења.

Цена импулса није промењена, а промена цене минута месног и међумесног саобраћаја ће се извршити скраћењем импулсног интервала за локални позив и продужењем импулсног интервала за међумесни позив. Импулсни интервали за остале позиве из фиксне мреже ће остати непромењени.

Цена минута разговора у међумесном саобраћају је смањена у односу на тренутно важећу цену, док је цена за локални саобраћај повећана, али је и даље међу најнижим ценама у региону. Илустрације ради, цена локалног позива у Македонији и Босни и Херцеговини износи око 1,5 динара/мин, док је цена међумесног позива у највећем броју држава у региону већа од 3 динара/мин. Цена месечне претплате за директан телефонски прикључак је повећана, али је још увек знатно нижа од просечне цене у региону (која износи око 690 динара), при чему су у обзир узете следеће државе у окружењу – Мађарска, Румунија, Бугарска, Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Хрватска.

Цене су одређене применом трошковног принципа са циљем постепеног отклањања диспаритета цена на домаћем тржишту у односу на земље у окружењу, али и уз уважавање социјалног аспекта и опште куповне моћи становништва, као и Ревидираног Меморандума о буџету и економској и фискалној политици за 2011. годину са пројекцијама за 2012. и 2013. годину, који је усвојила Влада Републике Србије. Агенција је одредила да цена месечне претплате за директан телефонски