СВЕТСКИ ПОШТАНСКИ САВЕЗ – ПРВА УНИВЕРЗАЛНА СВЕТСКА ОРГАНИЗАЦИЈА

09.10.2019

Поштари света данас славе свој дан. Наиме, 9.октобра 1874. основан је Светски поштански савез у Берну. Кнежевина Србија била је међу 22 земље које су основале савез. Данас je агенција Уједињених нација и броји 193 земље чланице која својим активностима омогућује глобално јединство поштанске територије.

Светски поштански савез  Union postale universelle, или Universal Postal Union - UPU је међународна организација која координира  поштанске политике и правила између земаља чланица, а тиме и светски поштански систем. Свака чланица прихвата исте услове за спровођење међународних поштанских дужности. Поштански савез је прва универзална светска организација и као таква представља најстарији облик мултилатералне сарадње у свету.

Светски поштански савез је цео свет повезао у једну целину и створио јединствену територију за узајамну размену писмоносних пошиљки. Организација и функционисање Светског поштанског савеза заснива се на актима донетим усаглашеном вољом свих земаља чланица. Принцип јединства поштанске територије за размену писмоносних пошиљки, поред јединства писмоносних такса и слободе транзита, представља основицу на којој почива делатност Светског поштанског савеза.

У циљу што бржег развоја и унапређивања међународног поштанског саобраћаја, Светски поштански савез је усвојио и одређене принципе: јединство поштанске територије; принцип слободе поштанског транзита; принцип јединства писмоносних такса.

Генерални директор Светског поштанског савеза, господин Бишар Хусеин, упутио је поруку поводом Светског дана поште и 145 година од оснивања Светског поштанског савеза.

„На Светски дан поште, најлепше захваљујем свим грађанима света, владама, овлашћеним операторима, Уједињеним нацијама, цивилном друштву и свима који су дали допринос да би се креирао „Један свет. Јединствена поштанска мрежа”. Обележавајући 145 година постојања СПС-а, вреди подсетити колико наша организација помаже човечанству. Најбољи начин да се прослави прошлост је да се тежи бољој будућности. У овој мисији вођени смо потребом да помажемо човечанству у превазилажењу изазова, да бисмо били у могућности да обезбедимо будућност коју сви желимо за нашу планету. Ово је најбољи начин да се оствари развој и напредак у свету“.