Скуп представника телекомуникационе индустрије централне и источне Eвропе

08.06.2017
У Београду се 8. и 9. јуна одржава Међународни скуп телекомуникационе индустрије регионa централне и источне Eвропе „CEE-CEE Summer 2017“. На дводневним билатералним састанцима окупило се 300 учесника - представника мобилних и фиксних телекомуникационих оператора, интернет и VOIP провајдера, као и представника регулаторних тела.

Првог дана скупа одржан је округли сто са темом „Регионална телекомуникациона сцена пре и после уласка у ЕУ - искуства и очекивања“, који је окупио представнике регулатора из Србије, Хрватске и БиХ (РАТЕЛ, ХАКОМ и РАК) и телекомуникационих оператора Теленор,Телеком Србија, Linx Telekom, Iskon Internet и H1 Telekom. Учесници су дискутовали о питањима утиција регулативе ЕУ на тржиште, искуствима, изазовима и препрекама приликом усклађивања у процесу европских интеграција, мрежној неутралности, ромингу и слабим тачкама регионалног развоја.

„Наш највећи изазов је даљи развој инфраструктуре, односно повећање доступности и брзина широкопојасних мрежа и сервиса, као и омогућавање повољнијег роминга за наше грађане. Пре две године смо поднели иницијативу да и земље кандидати буду део европске роминг зоне, али ЕУ није имала разумевања за тај предлог. У 2015. години потписали смо споразум о ограничавању цена роминга са Босном и Херцеговином, Црном Гором и Македонијом. Значај овог споразума се посебно огледа у саобраћају током летњих месеци, јер је због смањења цена дошло до повећања у преносу података од 200 посто. Ново снижење цена у регионалном ромингу ће ступити на снагу 1. јула ове године“, рекао је др Владица Тинтор, директор РАТЕЛ-а.