Роминг у пограничним областима

20.09.2011
Служба за радио-комуникације РАТЕЛ-а сматра да кориснике услуга мобилне телефоније треба упознати са неколико важних чињеница:

  • на подручју Европе све GSM и UMTS јавне мобилне мреже раде у истим фреквенцијским опсезима:

    Е-GSM -925 - 935 / 880 - 890 MHz
    GSM 900 -935 - 960 / 890 - 915 MHz
    GSM 1800-1805 - 1880 /1710 - 1785 MHz
    UMTS(TDD)-2010 - 2025 MHz
    UMTS(FDD)-2110 - 2170 / 1920 - 1980 MHz.
  • унутар наведених фреквенцијских опсега, надлежни орган сваке поједине земље планира и мобилним операторима путем лиценце додељује делове ових фреквенцијских опсега;
  • да би се избегло ометање између јавних мобилних мрежа суседних земаља, администрације тих земаља потписују споразуме o расподели преферентних канала за GSM 900/1800 фреквенцијске опсеге,односно о граничној координацији заштитних кодова IMT/UMTS система;
  • Република Србија има потписане споразуме са администрацијама Мађарске, Хрватске, Румуније и Црне Горе.

Независно од потписаних међудржавних споразума (који свакој од земаља потписница дају иста права и обавезе) и чињенице да радио-таласи не познају границе, сваки од мобилних оператора има право да у оквиру сопственог преферентног блока фреквенција својим корисним сигналом покрије територију суседне земље у дубини од 15 km.

Према томе, мобилни корисници који се налазе у пограничној зони, с обе стране границе, могу да приме сигнал базне радио-станице мобилног оператора из суседне земље и да се прикључе на његову мрежу. Ако је мобилни телефон постављен на аутоматско бирање мобилног оператора, ова појава се не може избећи ни ограничити, с обзором на то да мобилни телефон аутоматски бира базну станицу преко које остварује најбољи квалитет везе, не водећи рачуна ком оператору припада базна радио-станица ни из које је земље.

С друге стране, уместо аутоматског, сваки мобилни телефон има и опцију мануелног (ручног) избора оператора чији сигнал његов корисник може/жели да прима на одређеној територији.

Да би се у пограничној области спречио прелазак мобилног телефона на сигнал мобилног оператора из суседне земље и самим тим улазак у роминг, телефон мора ручно да се подеси да прима сигнал жељеног оператора, односно оператора код кога корисник има налог. На тај начин се спречава прелазак на мрежу оператора из суседне земље и улазак у роминг.

Треба напоменути да се и корисници са друге стране границе сусрећу са истом појавом, што се решава једино на предложени начин.