Проширена мрежа за праћење нивоа електромагнетског поља са још 15 сензора

03.03.2020

РАТЕЛ наставља развој система ЕМФ РАТЕЛ за континуално праћење нивоа електромагнетског поља “Electromagnetic Fields-EMF“ проширењем са 15 нових сензора и то у 10 градова: Ваљево (4), Нови Пазар (2), Лесковац (2), Бечеј (1), Зрењанин (1), Ниш (1), Севојно (1 ), Ужице (1), Крушевац (1) и Јагодина (1).

До сада укупно је инсталирано 42 сензора, у 18 градова у Србији. Градске управе препознале су значај праћења нивоа електромагнетског поља и подржале Рателову иницијативу за постављање сензора, чиме су показале друштвену одговорност у заједничкој делатности одржања екологије и здравља грађана.

Систем ЕМФ користи мрежу сензора преко којих се обавља континуално и дуготрајно праћење нивоа укупног електричног поља које потиче од електронских комуникационих мрежа и опреме ради процене изложености опште популације овим пољима. Сензори се постављају у зонама повећане осетљивости као што су школе, вртићи, домови здравља, болнице, студентски домови и слично.

Заинтересовани грађани могу да путем интерактивног портала http://emf.ratel.rs/ приступе локацијама на којима су постављени сензори за мерење нивоа електромагнетског поља и самим тим стекну увид у мерне резултате на локацијама од интереса.