Обавештење у вези са увозом радио опреме и телекомуникационе терминалне опреме

11.07.2013

Републичка агенција за електронске комуникације обавештава увознике радио опреме и телекомуникационе терминалне опреме (РиТТ опреме) да је ступањем на снагу Одлуке о одређивању робе за чији је увоз, извоз, односно транзит прописано прибављање одређених исправа („Службени гласник РС", број 49/2013) од 13. јуна 2013. године, за увоз РиТТ опреме наведене у Прилогу 6. Одлуке потребно прибавити исправу о усаглашености, односно Потврду о усаглашености или Извод из евиденције о издатим потврдама о усаглашености коју издаје РАТЕЛ или друго именовано тело за оцењивање усаглашености РиТТ опреме. Више информација у вези дoкумeнaтa који се достављају царинским органима приликом увоза РиТТ опреме можете пронаћи на интернет страници Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, на адреси http://mtt.gov.rs/vesti/procedura-prilikom-uvoya-ritt-opreme/.

У складу са напред наведеним, РАТЕЛ апелује на увознике да за РиТТ опрему коју намеравају да увезу благовремено, пре намераваног увоза, поднесу захтев и доставе комплетну документацију прописану Правилником о радио опреми и телекомуникационој терминалној опреми ("Службени гласник РС“, број 11/12). На овај начин ће се омогућити правовремено издавање Потврде о усаглашености и тиме избећи непотребно задржавање робе на царини и додатни трошкови у царинском поступку.

Све потребне информације, упутства, списак српских стандарда, као и донета акта неопходна за поступање Агенције у вези са обављањем послова оцењивања усаглашености, налазе се у посебном одељку на Интернет страници Агенције под називом РиТТ опрема.