Обавештење у вези са одлагањем примене Правилника о радио опреми и телекомуникационој терминалној опреми и обављању техничких прегледа телекомуникационих мрежа, система и средстава

29.12.2011

Министарство културе, информисања и информационог друштва је, дана 27.12.2011. године, на Интернет страници Управе за Дигиталну агенду (www.digitalnaagenda.gov.rs), обавестило заинтересовану јавност да се, из техничких разлога, примена Правилника о радио опреми и телекомуникационој терминалној опреми („Службени гласник РС“, број 67/11) одлаже до 1. јуна 2012. године. Поступајући у складу са напреднаведеним, Републичка агенција за електронске комуникације (у даљем тексту: Агенција), истиче да ће до почетка примене Правилника о радио опреми и телекомуникационој терминалној опреми („Службени гласник РС“, број 67/11), односно до 1. јуна 2012. године, поступати у складу са следећим општим актима, и то:

- Правилником о контроли усклађености телекомуникационих мрежа, система и средстава са прописаним стандардима и нормативима („Службени гласник РС“, број 29/06);

- Правилником о издавању техничких дозвола - сертификата („Службени гласник РС“, број 34/06).

Агенција ће такође наставити са издавањем Сагласности за увоз робе, на основу Одлуке о одређивању робе за чији је увоз, извоз, односно транзит прописано прибављање одређених исправа („Службени гласник РС“, број 58/11).

Даље, даном ступања на снагу Правилника о начину контроле коришћења радио-фреквенцијског спектра, обављања техничких прегледа и заштите од штетних сметњи („Службени гласник РС“, број 60/11), односно 24. 08. 2011. године, између осталог, престали су да важе Правилник о поступку техничког прегледа у области телекомуникација („Службени гласник РС“, број 34/06) и Правилник о форми и садржини обрасца извештаја о техничком прегледу радио станице и обрасца извештаја о техничком прегледу телекомуникационих мрежа, система и средстава („Службени гласник РС“, број 34/06).

С тим у вези, неопходно је да оператори у будућем поступању у овој материји, своје активности и захтеве ускладе и обављају сагласно одредби члана 14. Правилника о општим условима за обављање делатности електронских комуникација по режиму општег овлашћења („Службени гласник РС“, бр. 38/11 и 44/11-исправка) и одредби члана 16. Правилника о параметрима квалитета јавно доступних електронских комуникационих услуга и спровођењу контроле обављања делатности електронских комуникација („Службени гласник РС“, број 73/11).