Обавештење операторима бежичног Интернета

01.03.2012

Редовном контролом радиофреквенцијског спектра коју обавља Служба за контролу Републичке агенције за електронске комуникације, као и на основу жалби на неовлашћен и непрописан рад оператора услуга Интернета, регистроване су бројне неправилности у пружању услуга бежичног Интернета.

Најчешће неправилности у раду оператора бежичног Интернета су:

  • непријављивање почетка пружања услуга бежичног Интернета,
  • непријављивање броја и локација својих станица,
  • неемитовање идентификације своје мреже,
  • рад са израченим снагама које су веће од дозвољених: 100 mW у опсегу од 2400 – до 2483,5 MHz, односно 1W у опсегу од 5470 до 5725 MHz,
  • емитовање усмереним антенама,
  • рад изван дозвољених опсега (2400 – 2483,5 MHz и 5470 – 5725 MHz),
  • коришћење комерцијалне опреме за бежични Интернет за успостављање радио-релејних веза за које важе посебне процедуре за издавање дозвола за радио-станицу,
  • коришћење недозвољених стандарда за пренос (802.11 supera и superg), и слично.

Напомињемо да су, у складу са одредбама Правилника о општим условима за обављање делатности електронских комуникација по режиму општег овлашћења („Службени гласник РС“, број 38/11), оператори бежичног Интернета у обавези да обавесте Агенцију о почетку, промени или окончању делатности електронских комуникација у писаном облику, о чему их је Агенција упозорила 13.09.2011. на својој Интернет страници. Такође, приликом пружања услуга оператори морају да се придржавају техничких услова прописаних Правилником о врстама радио-станица за које се не издаје дозвола („Службени гласник РС“ број 26/07), као и Плана намене („Службени гласник РС“ бр. 112/04 и 86/08).

Подсећамо да, на основу члана 138, став 1. Закона о електронским комуникацијама, оператор може да буде кажњен новчаном казном од 500.000,00 до 2.000.000,00 динара, уколико:

  1. не обавља делатност електронских комуникацуја у складу са одговарајућим општим условима прописаним од стране Агенције (члан 37.),

  2. не обавести Агенцију о отпочињању, промени и окончању делатности (члан 38. став 1.).За наведени прекршај предвиђена су и санкције за одговорно лице у правном лицу, као и за предузетника, односно физичко лице, и то новчана казна у распону од 50.000,00 до 150.000,00 динара и одоварајућа заштитна мера.

Истовремено са изрицањем новчане казне за утврђени прекршај, правном лицу, односно предузетнику, може се изрећи заштитна мера забране вршења одређене делатности у трајању до три године, а одговорном лицу у правном лицу заштитна мера забране вршења одређених послова у трајању до једне године.

Такође, уколико широкопојасни систем за пренос података оператора бежичног Интернета не испуњава услове из Правилника о врстама радио-станица за које се не издаје дозвола или Плана намене, оператор је дужан да поднесе захтев за издавање дозволе за радио-станицу. У противном, сматраће се да се оператор неовлашћено бави делатношћу за чије обављање је потребна дозвола, те да подлеже кривичној пријави, у складу са одредбама члана 353 важећег Кривичног законика.

Уколико заинтересовани оператори имају додатна питања или су им потребна детаљнија објашњења ове информације, могу да се обрате Републичкој агенцији за електронске комуникације.