Европска група регулатора за поштанске услуге (ЕРГП) по први пут у Београду

21.11.2018

РАТЕЛ ће у Београду бити домаћин 15. Пленарног заседања ЕРГП- а (European Regulators Group for Postal Services) – Европске групе регулатора за поштанске услуге. Пленарној седници, која се одржава 29.11.2018. године, присутвоваће директори регулаторних агенција из свих земаља Европске уније као и директори регулаторних агенција из нашег региона и других европских земаља које нису чланице ЕУ.

Пленарној седници, претходи одржавање радионице под називом “The Postal Framework – Views from within and outside the EU” (Поштански оквир – погледи из и изван ЕУ). На радионици ће заинтересоване стране из поштанског и других сродних сектора, разменити мишљења о темама које утичу на будућност поштанског сектора као и регулаторних алата.

Учесницима ће бити представљени  резултати WIK-Consult студије у вези развоја e-commerce-a и прекограничне доставе пакета која  је спроведена у сарадњи са Европском Комисијом.

Такође, учесници из неколико земаља које нису чланице ЕУ ће представити начине прилагођавања својих регулаторних оквира у односу на промене које се дешавају како на европском тако и на глобалном поштанском тржишту.

Значајно је напоменути да ће се на радионици дискутовати о будућности Поштанске Директиве (правила у поштанским услугама са циљем успостављања јединственог поштанског тржишта).  Једна од тема је и потенцијална сарадња између држава чланица ЕУ и оних које то нису, са циљем унапређивања развоја поштанског тржишта.

http://ec.europa.eu/growth/sectors/postal-services/ergp_en

https://ec.europa.eu/growth/content/ergp-open-stakeholder-workshop-postal-framework-views-within-and-outside-eu_en