Директор РАТЕЛ-а изабран у мини одбор BEREC-а

08.12.2017
У Копенхагену, у Данској се од 7. до 8. децембра 2017. године одржавају 33. пленарна седница Тела европских регулатора за електронске комуникације (BEREC) и 4. генерална скупштина Групе независних регулатора (IRG) за 2017. годину, којима присуствује и делегација Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ).
На 33. пленарном заседању Тела европских регулатора за електронске комуникације (BEREC) 7.12.2017. године у Копенхагену, одржани су избори за председавајућег за 2019. годину, као и избори за заменике председавајућег за 2018. годину, током које ће председавати Јоханес Гунгл из аустријског регулаторног тела (RTR).
За председавајућег за 2019. годину изабран је Џереми Годфри из ирског регулаторног тела (ComReg). Поред председавајућих за 2019. и за 2017. годину, Џеремија Годфрија и Себастијана Сориана, који су аутоматски заменици председавајућег током 2018. године, изабрана су још два заменика председавајућег: Џорџ Микаелидес из кипарског регулаторног тела (OCECPR) и Дан Сјеблом из шведског регулаторног тела (PTS).
Председавајући и заменици председавајућег BEREC-а су уједно и на челу Групе независних регулатора (IRG), при чему ово тело има још једног заменика председавајућег из земље која није чланица Европске уније. Изгласано је да 2018. године ово потпредседничко место заузме Владица Тинтор, директор Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге Републике Србије. Такође, председавајући и свих пет заменика образују тзв. мини одбор Тела европских регулатора за електронске комуникације (BEREC) који учествује у организацији пленарних седница BEREC-а, експертских радионица и радионица намењених директорима регулаторних тела. Рад руководства BEREC-а ће бити посебно важан током 2018. године, јер се тада очекује усвајање новог регулаторног оквира из области електронских комуникација на нивоу Европске уније (European Electronic Communications Code).