19. састанак RAINWAT комитета

22.10.2012

У просторијама Републичке агенције за електронске комуникације, у периоду од 17-18.10.2012. године, одржан је 19. састанак RAINWAT комитета. RAINWAT комитет је оформљен у циљу спровођења, хармонизације и оптимизације Регионалног договора о радиокомуникацијама на унутрашњим пловним путевима (Regional Arrangement on the Radiocommunication Service for Inland Waterways - RAINWAT) и чине га представници земаља потписница Регионалног договора.

С обзиром на то да је у априлу 2012. године у Букурешту потписан нови Регионални договор о радиокомуникацијама на унутрашњим пловним путевима, чиме је престао да важи Регионални договор о радиотелефонској служби на унутрашњим пловним путевима (Базел 2000), на састанку у Београду договорене су смернице за даљи рад RAINWAT комитета и даље унапређење Регионалног договора (примена Регионалног договора, избор новог руководства RAINWAT komiteta, приступање Регионалном договору земаља које то нису учиниле у Букурешту, проширење заједничке базе података о пловилима на унутрашњим пловним путевима, примена одлука донетих на светској конференцији о радиокомуникацијама (WRC-12) које се односе на унутрашње пловне путеве,…).

Састанку су присуствовали чланови RAINWAT комитета из Аустрије, Белгије, Бугарске, Хрватске, Чешке, Француске, Немачке, Мађарске, Холандије, Румуније, Словачке и Србије, као и представници Дунавске комисије, Министарства саобраћаја Републике Србије и Дирекције за водне путеве Републике Србије. Договорено је да се следећи састанак RAINWAT комитета одржи у априлу 2013. године у Швајцарској, а то ће бити први званични састанак под окриљем Регионалног договора о радиокомуникацијама на унутрашњим пловним путевима (Букурешт 2012).