145 година чланства Србије у Међународној унији за телекомуникације (ITU)

09.02.2011
Међународна унија за телекомуникације (ITU) је једна од највећих и најстаријих глобалних међународних организација. Србија je била међу првим државама које су приступиле ITU и од тада, у континуитету, учествује у раду свих међународних тела у области телекомуникација:
• У Паризу је 1865. године, од стране 20 европских држава, основана Међународна унија за телеграфију у циљу дефинисања заједничких стандарда у области телеграфског саобраћаја.
• Кнежевина Србија била је један од 20 иницијатора и оснивача, a члан је од 09.02.1866. године.
• У Мадриду је 1932. године формирана јединствена Међународна унија за телекомуникације ( ITU).
• ITU је 1947. године постала специјализована агенција Уједињених нација за телекомуникације. Од тада, ITU је основни форум које дефинише начин и услове развоја телекомуникација у свету. Основи задаци Уније су следећи:
- промовисање развоја телекомуникација, њихове доступности, као и развој нових сервиса, уз интерконекцију различитих делова светске телекомуникационе мреже реализованих коришћењем различитих технологија;
- обезбеђивање правилног коришћења ограничених ресурса као што су фреквенцијски спектар, план нумерације и локације на геостационарној орбити;
- дефинисање стратегије развоја савремених информационо-комуникационих технологија.
• Поред 192 земље чланице, чланство Уније укључује и око 700 компанија из приватног сектора, као и национална, регионална и међународна тела која се баве информационим и телекомуникационим технологијама (ИКТ).
• Кроз своја три сектора, за радио-комуникације (ITU-R), стандардизацију у телекомуникацијама (ITU-T) и развој у телекомуникацијама (ITU-D), Унија гради и обликује мреже и сервисе сутрашњице.
С обзиром на то да Србија веома активно учествује у раду Уније свих 145 година откако је постала члан, Пошта Србије је, на иницијативу РАТЕЛ-а, данас издала и пустила у промет пригодну поштанску марку и коверат којима се обележава овај важан јубилеј.