Stupanje na snagu novih pravilnika

09.04.2024
Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge je, u okviru propisanih nadležosti i rokova, donelo sledeće pravilnike koji stupaju na snagu dana 13. 4. 2024. godine:
 
  • Pravilnik o sadržini i načinu prijave ugovora o međupovezivanju na međunarodnom nivou („Službeni glasnik RS”, broj 30/24 od 5.4.2024. godine), kojim se bliže uređuje sadržina i način prijave zaključenih ugovora o međupovezivanju na međunarodnom nivou između operatora, obaveze operatora u postupku iznajmljivanja elektronskih komunikacionih resursa koji su povezani sa javnom elektronskom komunikacionom mrežom operatora u drugoj državi, kao i vođenje evidencije ugovora o međupovezivanju na međunarodnom nivou od strane Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge.
  • Pravilnik o uslovima pristupa i korišćenju podataka iz javnih telefonskih imenika („Službeni glasnik RS”, broj 30/24 od 5.4.2024. godine) koji se primenjuje od 1. 7. 2024. godine, a kojim se bliže propisuju uslovi u pogledu pristupa i korišćenja podataka sadržanim u javnim telefonskim imenicima pružalaca javno dostupne komunikacione usluge između lica koje su zasnovane na korišćenju numeracije i sveobuhvatnim javno dostupnim telefonskim imenicima sa podacima o svim krajnjim korisnicima govornih komunikacionih usluga u Republici Srbiji.
  • Pravilnik o sadržini obrasca za dostavljanje podataka i načinu dostavljanja podataka o korišćenim brojevima i adresama iz Plana numeracije („Službeni glasnik RS“, broj 30/24 od 5.4.2024. godine), kojim se bliže uređuje sadržina obrasca za dostavljanje podataka i način dostavljanja podataka o korišćenim brojevima i adresama iz Plana numeracije, u svrhu utvrđivanja godišnje naknade za korišćenje numeracije.
  • Pravilnik o primeni troškovnog principa i izveštavanju od strane privrednog subjekta sa značajnom tržišnom snagom u oblasti elektronskih komunikacija („Službeni glasnik RS“, broj 30/24 od 5.4.2024. godine),  kojim se uređuju načela, modeli i osnovna metodologija obračuna troškova i učinaka sa kalkulacijom cena tržišnih usluga privrednog subjekta sa značajnom tržišnom snagom (u daljem tekstu: privredni subjekt sa ZTS) u oblasti elektronskih komunikacija primenom modela istorijskih troškova, modela tekućih troškova i modela dugoročnih inkrementalnih troškova, načela i pravila za primenu odvojenih računa prihoda, rashoda, dobitka ili gubitka, imovine i obaveza po vrstama tržišnih usluga, u delu koji uslugama neposredno pripadaju ili se na njih mogu alocirati (računovodstvo po segmentima), načela i pravila za obračun troškova kapitala po vrstama tržišnih usluga (konačnih učinaka) i formiranje predloga prodajnih cena privrednog subjekta sa ZTS, način prikupljanja podataka od privrednog subjekta sa ZTS na relevantnom tržištu za primenu modela dugoročnih inkrementalnih troškova i utvrđivanje troškovno zasnovanih cena regulisanih veleprodajnih usluga privrednog subjekta sa ZTS, materijalna i formalna sadržina, način i rokovi dostavljanja zvaničnih i internih regulatornih finansijskih izveštaja privrednog subjekta sa ZTS Regulatornom telu za elektronske komunikacije i poštanske usluge.