RATEL domaćin 61. sastanka radne grupe FM22

17.04.2024

Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) je u periodu od 16. do 19. aprila domaćin 61. sastanka radne grupe WG FM22 (Working Group Frequency Management - Monitoring and Enforcement) u organizaciji Komiteta za elektronske komunikacije (ECC - Electronic Communications Committee), a u okviru Evropske konferencije poštanskih i telekomunikacionih administracija (European Conference of Postal and Telecommunications Administrations - CEPT). Radna grupa se bavi pitanjima iz oblasti monitoringa radiofrekvencijskog spektra i ispituje radiofrekvencijski spektar za postojeće i planirane servise, uključujući i međunarodne preporuke i preglede ECA-e (European Common Frequency Allocation). Osim toga, bavi se i razmenom informacija o mernim kampanjama u različitim frekvencijskim opsezima, sprovođenjem administrativnih i tehničkih procedura i vodi statistiku štetnih smetnji i specifičnih slučajeva pojavljivanja istih na godišnjem nivou.

Skup je otvorio tehnički direktor RATEL-a mr Dragoljub Stefanović koji je,  pozdravljajući učesnike skupa, istakao značaj oblasti upravljanja spektrom i ukratko predstavio dosadašnje aktivnosti, kao i buduće planove RATEL-a na polju razvoja sistema za monitoring radiofrekvencijskog spektra.

Na sastanku će biti razmatrana statistika prijavljenih štetnih smetnji u 2023. godini od strane država članica CEPT-a, pri čemu će biti prikazani specifični slučajevi smetnji. Nastaviće se priprema nove ECC preporuke radi obezbeđivanja zajedničke metode merenja koju sprovode dve ili više CEPT administracija, tako da se merenja jačine polja zabeležena u pograničnom regionu mogu lako uporediti za MFCN mreže (Mobile or Fixed Communications Networks). Jedna od tema će biti i revizija preporuke koja se odnosi na zaštitu globalnih navigacionih satelitskih sistema (GNSS - Global Navigation Satellite System) od ilegalnih ometača, s obzirom na to da se njihov broj povećava.

Registrovano je 75 učesnika iz 29 zemalja, od čega njih 18 skup prati onlajn. Sastanku prisustvuju i predstavnici proizvođača opreme Rohde & Schwarz-a i TCI International, Inc., kao i predstavnici Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) i više evropskih organizacija: ECO, ESA (European Space Agency), EUMETNET (European Meteorological Network), EUROCONTROL i STIB-MIVB (Brussels Intercommunal Transport Company).