Učesnici sastanka Radne grupe FM22 posetili Avalski toranj

24.04.2024

RATEL je od 16. do 19. aprila bio domaćin 61. sastanka radne grupe WG FM22 (Working Group Frequency Management - Monitoring and Enforcement) Komiteta za elektronske komunikacije (ECC - Electronic Communications Committee), kome je uživo prisustvovalo 57 učesnika, a još 18 učesnika je skup pratilo onlajn.

Tokom sastanka, predstavnici RATEL-a su, kroz tri prezentacije, bliže upoznali učesnike s načinom sprovođenja kontrole radiofrekvencijskog spektra u Republici Srbiji, specijalizovanim softverskim platformama za kontrolu RF spektra i hibridnim rešenjima koja se primenjuju za napajanje kontrolno-mernih stanica.

U okviru radnih sastanaka organizovana je i tehnička poseta emisionoj lokaciji „Avalski toranj“, JP Emisiona tehnika i veze, gde je učesnicima skupa predstavljena emisiona infrastruktura za digitalno emitovanje televizijskog i radio signala.  Nakon obilaska „Avalskog tornja“, prikazana su RATEL-ova specijalizovana kontrolno-merna vozila opremljena mernom opremom i teleskopskim antenskim stubovima, kao i prenosna merna oprema koja se koristi tokom sprovođenja kontrole radiofrekvencijskog spektra. Najveće interesovanje privukla su tehnička rešenja mobilnih mernih stanica instaliranih na terenskim vozilima.

Skup je ocenjen kao izuzetno uspešan, a najvažniji rezultati sastanka odnose se na napredak ostvaren u usaglašavanju metoda merenja koju sprovode dve ili više CEPT administracije (European Conference of Postal and Telecommunications Administrations), radi uporedivosti izmerenih vrednosti jačine polja u pograničnim oblastima za mobilne i fiksne komunikacione mreže (MFCN), kao i na reviziju preporuke o zaštiti globalnih navigacionih satelitskih sistema (GNSS) od ilegalnih ometača.