Potpisani bilateralni i multilateralni sporazumi - završen rad SEDDIF grupe

08.12.2017
U Budimpešti su 5. decembra 2017. godine održani međusobni bilateralni sastanci trinaest od ukupno četrnaest zemalja članica SEDDIF grupe (South European Digital Dividend Implementation Forum). Predstavnici Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge potpisali su na bilateralnoj osnovi sporazume koji regulišu replaniranje radio-frekvencijskog opsega 470-694 MHz za radio-difuznu službu (digitalna televizija) - Agreement on frequency coordination of digital terrestrial television (DTT) in the frequency band 470-694MHz between Administration „A“ and Administration of the Republic of Serbia, sa sedam zemalja iz regiona: Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Makedonijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Navedni sporazumi sadrže tehničke parametre novodogovorenih frekvencijskih dodela, kao i uslove za modifikaciju „Ženeva 2006 (GE06)“ digitalnog plana, pri čemu su obezbeđeni jednaki uslovi za korišćenje opsega 470-694 MHz u Republici Srbiji u odnosu na navedene susedne zemlje, kao i na zemlje regiona (SEDDIF grupe). Ovaj zajednički uspeh svih zemalja članica SEDDIF grupe, od velikog je značaja za ceo region, a rezultati dvogodišnjeg rada ocenjeni su kao veliki uspeh u odnosima administracija regiona ka zajedničkom cilju harmonizacije korišćenja frekvencijskog opsega 470 MHz-790 MHz.

Takođe je, u mestu Gödöllὅ u blizini Budimpešte, 6. decembra 2017. godine potpisan Multilateralni okvirni sporazum - Multilateral Framework Agreement, između administracija Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Mađarske, Crne Gore, Rumunije, Republike Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine, o frekvencijskom planu za buduću digitalnu terestričku televiziju u frekvencijskom opsegu 470-694 MHz.

Na osnovu ovog sporazuma, administracije potpisnica potvrđuju saglasnost sa frekvencijskim planom za digitalnu televiziju u opsegu 470-694MHz, koji je ilustrovan mapama raspodele televizijskih kanala po zonama raspodele i nalazi se u aneksu ovog sporazuma, a administracije su saglasne da neće imati prigovore na koordinacione zahteve zemalja potpisnica koji su u saglasnosti sa potpisanim bilateralnim sporazumima, u primeni člana 4. Sporazuma GE06 ITU-a.

Ovi značajni rezultati postignuti su velikim zalaganjem i kooperativnim radom predstavika Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge i predstavnika drugih regulatornih tela iz okruženja.