Direktor RATEL-a izabran u mini odbor BEREC-a

08.12.2017
U Kopenhagenu, u Danskoj se od 7. do 8. decembra 2017. godine održavaju 33. plenarna sednica Tela evropskih regulatora za elektronske komunikacije (BEREC) i 4. generalna skupština Grupe nezavisnih regulatora (IRG) za 2017. godinu, kojima prisustvuje i delegacija Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).
Na 33. plenarnom zasedanju Tela evropskih regulatora za elektronske komunikacije (BEREC) 7.12.2017. godine u Kopenhagenu, održani su izbori za predsedavajućeg za 2019. godinu, kao i izbori za zamenike predsedavajućeg za 2018. godinu, tokom koje će predsedavati Johanes Gungl iz austrijskog regulatornog tela (RTR).
Za predsedavajućeg za 2019. godinu izabran je Džeremi Godfri iz irskog regulatornog tela (ComReg). Pored predsedavajućih za 2019. i za 2017. godinu, Džeremija Godfrija i Sebastijana Soriana, koji su automatski zamenici predsedavajućeg tokom 2018. godine, izabrana su još dva zamenika predsedavajućeg: Džordž Mikaelides iz kiparskog regulatornog tela (OCECPR) i Dan Sjeblom iz švedskog regulatornog tela (PTS).
Predsedavajući i zamenici predsedavajućeg BEREC-a su ujedno i na čelu Grupe nezavisnih regulatora (IRG), pri čemu ovo telo ima još jednog zamenika predsedavajućeg iz zemlje koja nije članica Evropske unije. Izglasano je da 2018. godine ovo potpredsedničko mesto zauzme Vladica Tintor, direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge Republike Srbije. Takođe, predsedavajući i svih pet zamenika obrazuju tzv. mini odbor Tela evropskih regulatora za elektronske komunikacije (BEREC) koji učestvuje u organizaciji plenarnih sednica BEREC-a, ekspertskih radionica i radionica namenjenih direktorima regulatornih tela. Rad rukovodstva BEREC-a će biti posebno važan tokom 2018. godine, jer se tada očekuje usvajanje novog regulatornog okvira iz oblasti elektronskih komunikacija na nivou Evropske unije (European Electronic Communications Code).