Olakšice pri uvozu RiTT opreme

15.11.2017
Odlukom Vlade Republike Srbije o određivanju robe za čiji je uvoz, izvoz, odnosno tranzit propisano pribavljanje određenih isprava, u Prilogu 6 koji se odnosi na RiTT opremu izvršeno je brisanje oko 40 procenata tarifnih oznaka.
Među robom za čiji uvoz više neće biti potrebna isprava o usaglašenosti nalaze se mobilni i fiksni telefoni (osim DECT bežičnih telefona), GPS radio-navigacioni prijemnici, videokonferencijski setovi, antene i antenski reflektori, određeni štampači, aparati za fotokopiranje, telefaks aparati, aparati za reprodukciju i snimanje zvuka, određene vrste monitora itd. Na ovaj način se ubrzava i pojednostavljuje procedura, uvoza navedene robe, što uvoznicima donosi i značajne finansijske uštede.
Izmene su izvršene u skladu sa obavezama Republike Srbije preuzetim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i tačkom 4. Zaključka Evropske komisije sa bilateralnog skrininga za Poglavlje 1 - Slobodno kretanje robe.
U okviru navedenih promena, izvršeno je i izvesno proširenje Priloga 6 naimenovanjem bespilotnih letilica-dronova, koje su podeljene u više tarifnih oznaka.
Za robu koja potpada pod izbrisane tarifne oznake i dalje ostaje obaveza pribavljanja isprave o usaglašenosti pre stavljanja na tržište, kao i kontrole od strane organa tržišnog nadzora, pri čemu su zaštita radio-frekvencijskog spektra i zdravlja i bezbednosti ljudi od primarnog značaja.
Ova odluka je o objavljena 13. oktobra 2017. godine u „Službenom glasniku RS”, broj 92/17, i stupila je na snagu osmog dana od dana objavljivanja.
Olakšice pri uvozu RiTT opreme