Digitalno doba i regulatorna tela

16.11.2017
Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji održava dvodnevnu konferenciju na temu razvoja i uslova funkcionisanja medijske scene u doba digitalizacije. „Veoma je jasno da je Internet sada neophodan i neizbežan, kada je reč o plasmanu slobodnih ideja, informacija, mišljenja, ali istovremeno, pokušaj da se vrši kontrola nad tim sadržajima, da se ograniče te slobode, pretvaraju Internet sredstvom kontrole i to bi bila katastrofa po medijski pluralizam i to bi sputavalo demokratski razvoj i slobode bilo koje zemlje“, rekao je šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Orici.

Na dvodnevnom skupu pod nazivom „Agenda promene: Razvoj medija u digitalnom dobu“ akcenat je stavljen na principe savremene medijske politike, pravne okvire pod kojima ona deluje, autorska prava i nezavisnost regulatornih tela. Cilj konferencije je da ponudi najnovije zakonodavne trendove u medijskoj politici u digitalnom okruženju. Konferencija je podeljena u četiri bloka: digitalno jedinstveno tržište i medijski pravni okvir za 21. vek, obezbeđivanje nezavisnosti regulatornih tela i stvaranje uslova za napredne digitalne mreže i inovativne usluge, bezbednost informacija i novinara u digitalnoj eri i nove tehnologije i budućnost novinarstva.

Govoreći o nezavisnosti regulatornih tela, dr Vladica Tintor, direktor RATEL-a kaže, da je i Telo evropskih regulatora za elektronske komunikacije – BEREC, u svom stavu od 11. oktobra ove godine, istaklo posebnu važnost nezavisnosti regulatornih tela za elektronske komunikacije, jer se njome osigurava da svi učesnici na tržištu budu tretirani pravedno i ravnopravno. Nezavisnost regulatora osigurava i predvidljivost u pogledu regulatornih aktivnosti, koja je posebno važna prilikom planiranja dugoročnih investicija i inovacija od strane učesnika na tržištu. Imajući u vidu da je sektor elektronskih komunikacija otvoren i spreman za značajne investicije – transparentnost, predvidljivost i konzistentnost u regulaciji tržišta je važnija nego ikad, rekao je direktor RATEL-a.

Konferencija završava sa radom sutra temama o strategiji, novim tehnologijama i budućnosti novinarstva.