Delegacija malteškog regulatornog tela (MCA) u poseti RATEL-u

28.04.2023

Beograd, april - Predstavnici Regulatornog tela za komunikacije Malte (MCA) bili su u višednevnoj uzvratnoj radnoj poseti RATEL-u, čime je nastavljena uspešna saradnja dva regulatorna tela.

Direktor RATEL-a Dragan Pejović je sa svojim saradnicima primio delegaciju malteškog MCA predvođenu direktorom Džezmondom Budžejom. Obe strane su izrazile spremnost za unapređenje saradnje i zainteresovanost za razmenu iskustava. Ovom prilikom je zaključen Memorandum o saradnji u oblasti elektronskih komunikacija i poštanskih usluga između dva regulatorna tela, u cilju jačanja saradnje i dalje razmene iskustava između stručnjaka ova dva regulatora.

Tokom posete kolega sa Malte, razmenjene su informacije i praktična iskustva iz oblasti kontrole korišćenja radiofrekvencijskog spektra i uporednog merenja i analize parametara kvaliteta usluga mobilnih komunikacionih mreža. Članovi malteške delegacije su se upoznali sa organizacijom sistema za kontrolu radiofrekvencijskog spektra u Srbiji, kao i sa tehničkim rešenjima primenjenim u RATEL-ovom sistemu za monitoring RF spektra.

Nakon što su obe delegacije posetile Avalski toranj JP ETV-a gde im je prezentovano tehničko rešenje sistema radiodifuznih predajnika, predstavnici malteškog regulatora posetili su kontrolno-merni centar u Nišu sa ciljem razmene iskustava u vezi sa razvojem sistema kompaktnih daljinski upravljanih stanica (KDUS) koje se postavljaju pretežno u gradskim urbanim sredinama radi kontrole korišćenja radio-frekvencijskog spektra. RATEL je svoje iskustvo podelio kroz prezentacije na temu razvoja sistema kompaktnih daljinski upravljanih mernih stanica, kao i benchmark-a mobilnih mreža koji je izvršen u 2022. godini na teritoriji Republike Srbije, sa posebnim osvrtom na dobijene rezultate navedenog merenja za 2022. godinu.

Tokom obilaska daljinski upravljane kontrolno-merne stanice (DUKMS) Povlen, kolegama sa Malte su prezentovane tehničke karakteristike merne opreme i upravljačkog monitoring sistema, kao i specifiččni infrastrukturni radovi na hibridnom sistemu za napajanje stanice. Sistem koji se sastoji od solarnih panela obezbeđuje primarno napajanje, a baterije i dizel agregat obezbeđuju rezervno napajanje. Zbog povoljnih klimatskoh uslova na Malti, ovaj sistem napajanja je bio od posebnog interesa za gostujuću delegaciju.

Poseta je bila veoma uspešna u smislu razmene iskustava i informacija u vezi sa aktivnostima na istim poslovima, a od naročitog značaja za MCA bilo je iskustvo RATEL-a u vezi sa fazama tokom sprovođenja projekta izgradnje KDUS-a koje, između ostalog, sadrže i izradu tehničke dokumentacije, akviziciju lokacija, instalaciju, testiranje, umrežavanje i povezivanje sa već izgrađenim postojećim sistemom za monitoring radiofrekvencijskog spektra u Republici Srbiji. Zajednički je konstatovano da je prenos znanja i iskustva ključan, a posebno za uspešno sprovođenje regulative koja prati razvoj novih tehnologija.