KREIRAN GIS PORTAL ZA PRIKAZ PODATAKA RADIOFREKVENCIJSKOG SPEKTRA

24.04.2023

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, obavlja kontrolu korišćenja radiofrekvencijskog (RF) spektra na celoj teritoriji Republike Srbije.  

Takođe, na osnovu odredbi istog Zakona i ovlašćenja i obaveza koje iz njega proističu, RATEL obavlja poslove planiranja, koordinacije radio-frekvencija, kao i izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija.

RATEL je kreirao GIS portal za prikaz i pretraživanje radiofrekvencijskog spektra koji obuhvata:

•        Pregled podataka iz  Sistema za monitoring radiofrekvencijskog spektra

Pregled podataka o mernoj opremi, kao i mernih rezultata prikupljenih sa monitoring stanica (kontrolno-mernih centara (KMC), daljinski upravljanih kontrolno-mernih stanica (DUKMS) i kompaktnih daljinskih upravljanih stanica (KDUS)).  Izborom monitoring stanice i datuma, dobija se grafički prikaz električnih komponenti elektromagnetskog polja u zadatom frekvencijskom opsegu.

 

•         Pregled podataka o izdatim pojedinačnim dozvolama za korišćenje radio-frekvencija

Prikaz izdatih dozvola je podeljen  u više grupa, u zavisnosti od radiofrekvencijske službe za koju se dozvole izdaju: FM radio-difuzija, Digitalna televizija (DVB-T2), Digitalni radio (T-DAB), Mobilna telefonija i Radio-relejne veze. Identifikacijom lokacije na mapi, ili pretragom iste, dobijaju se sve potrebne informacije o izdatoj dozvoli.

 

•         Mape pokrivanja mobilnih mreža

Koristeći GIS aplikaciju, omogućen je pregled mape pokrivanja baznih stanica mobilnih operatora za celu teritoriju Srbije, po tehnologijama i  po operatoru. Pretragom po adresi ili nazivu mesta može se proveriti  pokrivenost i nivo signala mobilnih mreža na lokacijama širom zemlje, koja je rezultat odgovarajućih proračuna i prikazuje procenjeno pokrivanje signalom različitih tehnologija u spoljašnjim uslovima (outdoor pokrivanje).

 

•         Pokrivanje  analognim radijskim signalom

GIS portal za prikaz podataka RF spektra korisnicima omogućava pregled pokrivanja analognim radijskim signalom, kako za javne tako i za komercijalne pružaoce medijske usluge radija. Pretragom po adresi ili nazivu mesta može se proveriti  pokrivenost odgovarajućim signalom na lokacijama širom zemlje, koja je rezultat odgovarajućih proračuna, izrađenih u skladu sa relevantnim sporazumima i preporukama.

 

•         Pokrivanje digitalnim radijskim signalom (T-DAB+)

Koristeći GIS aplikaciju dobija se pregled pokrivanja digitalnim radijskim signalom. Pretragom po adresi ili nazivu mesta može se proveriti pokrivenost odgovarajućim signalom na lokacijama širom zemlje koja je rezultat odgovarajućih proračuna, izrađenih u skladu sa relevantnim sporazumima i preporukama.

 

•         Pokrivenost digitalnim televizijskim signalom (DVB-T2)

Putem GIS aplikacije korisnici dobijaju pregled pokrivanja digitalnim televizijskim signalom. Pretragom po adresi ili nazivu mesta može se proveriti  pokrivenost odgovarajućim signalom na lokacijama širom zemlje koja je rezultat odgovarajućih proračuna, izrađenih u skladu sa relevantnim sporazumima i preporukama, za sva tri nacionalna multipleksa.