Stupio na snagu novi Zakon o elektronskim komunikacijama

08.05.2023

Novi Zakon o elektronskim komunikacijama („Službeni glasnik RS“, broj 35/2023) stupio je na snagu dana 7. maja 2023. godine, nakon čega Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) postaje Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge. RATEL nastavlja da obavlja regulatorne i druge poslove u okviru delokruga i nadležnosti propisanih tim zakonom i posebnim zakonima kojima se uređuje oblast poštanskih usluga i informacione bezbednosti.

Zakon o elektronskim komunikacijama je u najvećoj meri usklađen sa Evropskim zakonikom o elektronskim komunikacijama, čime se sprovode planirane aktivnosti za stvaranje savremenog poslovnog ambijenta prema evropskim standardima, sa pozitivnim efektima na ekonomiju i standard stanovništva.

Cilj Zakona je, između ostalog, da se obezbede uslovi za ravnomeran razvoj elektronskih komunikacija na celoj teritoriji Srbije i podstakne povezanost, široka dostupnost i upotreba mreža nove generacije, a naročito mreža sa visokim kapacitetom, uključujući fiksne, mobilne i bežične mreže.