17. maj - Međunarodni dan telekomunikacija i informacionog društva

17.05.2023

Međunarodni dan telekomunikacija i informacionog društva (World Telecommunication and Information Society Day - WTISD) obeležava se 17. maja, na dan potpisivanja prve Međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine, u Parizu, od strane dvadeset evropskih zemalja. Na taj dan osnovana je i Međunarodna unija za telegrafiju koja  je 1932. godine, u Madridu, preimenovana i formirana u jedinstvenu Međunarodnu uniju za telekomunikacije (International Telecommunication Union –ITU). ITU je 1947. godine postala specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija za telekomunikacije, te predstavlja jednu od najvećih i najstarijih globalnih međunarodnih organizacija koja definiše način i uslove razvoja telekomunikacija u svetu. Srbija je bila među prvim državama koje su pristupile Međunarodnoj uniji za telegrafiju i od tada u kontinuitetu učestvuje u radu svih međunarodnih tela u oblasti telekomunikacija.

Svetski samit o informacionom društvu (WSIS) uputio je novembra 2005. godine poziv Generalnoj skupštini UN da 17. maj proglasi Međunarodnim danom telekomunikacija i informacionog društva u cilju fokusiranja na značaj IKT-a, kao i na širok spektar pitanja koja se odnose na informaciono društvo, a koja su pokrenuta od strane WSIS-a. Generalna skupština je, marta 2006. godine, usvojila rezoluciju (A/RES/60/252) kojom se propisuje da se Međunarodni dan informacionog društva obeležava 17. maja svake godine.

Cilj Međunarodnog dana telekomunikacija i informacionog društva je upoznavanje javnosti sa mogućnostima upotrebe interneta i ostalih informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), njihovog doprinosa društvu i privredi, kao i sa načinima prevazilaženja digitalnog jaza, a ove godine fokus je na temi „Podrška najmanje razvijenim zemljama kroz upotrebu informacionih i komunikacionih tehnologija“.