„Viša sila“ prema Zakonu o poštanskim uslugama

13.04.2020

Zbog povećanog broja prigovora na rad poštanskih operatora i kašnjenja uručenja poštanskih pošiljaka, obaveštavamo korisnike da je „viša sila“ na koju se poslednjih dana pozivaju operatori propisana Zakonom o poštanskim uslugama.

Članom 54. Zakona o poštanskim uslugama, između ostalog, propisano je da se rokom uručenja poštanskih pošiljaka smatra vreme od prijema poštanske pošiljke do njenog uručenja, ali se u rokove uručenja poštanskih pošiljaka ne računaju: 1) vreme kašnjenja zbog nepotpune i netačne adrese 2) vreme kašnjenja zbog više sile (u ovom slučaju vanredno stanje i 60 satni karantin).

S tim u vezi, član 83. ovog zakona oslobađa odgovornosti (pa i one vezane za prekoračenje roka prenosa) za naknadu štete, ako je ona nastala usled više sile.

Uzimajući u obzir ovakve činjenice i splet vanrednih okolnosti, savetujemo korisnike poštanskih usluga da se u vreme vanrednog stanja, pre slanja pošiljke, detaljno informišu kod izabranog operatora o predviđenom vremenu za uručenje pošiljaka.