Učenice iz Pečenjevca u poseti RATEL-u

29.04.2011

Međunarodni Dan devojčica (http://www.witnet.org/?modul=content&id=7) u informacionim tehnologijama se, na inicijativu Republike Srbije i Međunarodne unije za telekomunikacije, od ove godine obeležava svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Cilj ove manifestacije je da se devojčice i devojke podstaknu i ohrabre da se opredele za karijere u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

Republika Srbija je već u samom svetskom vrhu po zastupljenosti žena u ovom sektoru, ali je neophodno podizanje svesti o tome da je poznavanje i korišćenje informacionih tehnologija neophodno, nezavisno od odabrane karijere i oblasti interesovanja.

Republička agencija za elektronske komunikacije se uključila u akciju obeležavanja Dana devojčica. Naši gosti su bile učenice osmog razreda osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz sela Pečenjevce kod Leskovca i njihovi profesori. Ova škola je prva u Srbiji dobila digitalni kabinet, u okviru projekta „Digitalna škola“ Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, a tim učenika škole „Vuk Karadžić“ je pobedio i na Internet kvizu sajta „Klikni bezbedno“ (http://www.kliknibezbedno.rs/).

Goste je pozdravio direktor Agencije dr Milan Janković, uz napomenu da više od polovine zaposlenih u Agenciji predstavljaju žene. Sanja Vukčević Vajs i Aleksandra Stefanović su ih zatim upoznale sa poslovima koji se obavljaju u Agenciji, naglašavajući važnost uključivanja svih građana u informaciono društvo, ali i važnost bezbednog korišćenja svih mogućnosti koje informacione tehnologije pružaju.