Skupštinski odbor usvojio izveštaj o radu RATEL-a

04.12.2018

Na 36. sednici Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije održanoj 3. decembra 2018. godine, članovi Odbora razmatrali su Izveštaj o radu Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) za 2017. godinu.

Izveštaj o radu predstavio je direktor RATEL-a dr Vladica Tintor i istakao da je u 2017.ostvaren prihod na tržištu elektronskih komunikacija u iznosu od 191,2 milijarde, dok je  prihod od poštanskih usluga oko 18 milijardi dinara. Najveći deo u ukupnim prihodima ostvaren je, kao i prethodnih godina, od usluga mobilne telefonije i čini 58,5% prihoda.

U 2017. godini Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge je, kao nacionalno regulatorno telo za oblast elektronskih komunikacija, poštanskih usluga i informacione bezbednosti, imala niz aktivnosti u smislu poboljšanja uslova za rad operatora na tržištu telekomunikacija i poštanskih usluga, očuvanja konkurentnosti tržišta, povećanja kvaliteta usluga, obezbeđivanja većeg stepena zaštite krajnjih korisnika, kao i u vezi sa promocijom informacione bezbednosti u Republici Srbiji.

Ističući rezultate, dr Tintor naveo je, da je izdato 12331 dozvola za korišćenje radio-frekvencijskog spektra, doneto sedam pravilnika od strane Upravnog odbora RATEL-a, upisana su dva Posebna CERT-a u registar posebnih CERT-ova, formirano je 767 novih predmeta u vezi sa prigovorima korisnika, pri čemu je 360 prigovora rešeno pozitivno u korist korisnika, izdate su 724 potvrde o usaglašenosti radio opreme, doneto je 58 rešenja o dodeli, produženju ili oduzimanju numeracije, izdato je osam novih dozvola za obavljanje poštanskih usluga, izdato je 155 potvrda o upisu i brisanju operatora Evidenciju i uneto je 4.895 kontrolno-mernih zapisa u bazu podataka.

Nakon diskusije, Odbor je na osnovu člana 237. Poslovnika Narodne skupštine razmotrio Izveštaj o radu Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge za 2017. godinu i utvrdio Predlog zaključka da prihvata Izveštaj koji je podneo Narodnoj skupštini na dalje razmatranje i usvajanje.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Katarina Rakić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Ivana Nikolić, Dalibor Radičević, Jasmina Karanac, Ognjen Pantović, Stefana Miladinović, Olivera Pešić, Goran Kovačević, Dragan Jovanović i Snežana B. Petrović.